Het geheim van Yoga Nidra

Niet alleen slechte slapers hebben baat bij Yoga Nidra. Deze bijzondere yogavorm, waarbij je alleen maar op je rug ligt, brengt je in de diepste staat van ontspanning. Het geeft je een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf. Je reset volledig je lichaam en geest. Yoga Nidra is daarmee een van de krachtigste tools die Yoga je kan bieden.

Slaapyoga

Yoga Nidra wordt steeds populairder. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het niets met slapen te maken. Het lijkt wel alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Het is rond 1950 ontwikkeld in India. Swami Satyananda Saraswati ontdekte het stadium tussen waken en slapen waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van ‘zijn’ bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je geest weg. Bij Yoga Nidra lig je stil op je mat in Savasana, de eindontspanning houding van (bijna) elke yogales. Tijdens een sessie Yoga Nidra leidt een stem je door verschillende fases. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf bedenkt. Je moet je volledig kunnen ontspannen.

Samskara: diepgewortelde indrukken

De indrukken die je elke dag opdoet worden allemaal opgeslagen in het onderbewustzijn. Op zich is daar niets mis mee, want aan de hand van deze indrukken leidt je brein je zo efficiënt mogelijk de dag door. Onze oudste neurologische systemen regelen zo een hoop zaken voor ons. We hoeven er zelf niet aan te denken – gelukkig maar. Je zou er gek van worden als je de hele dag door, elke seconde, beslissingen zou moeten nemen.Naast de alledaagse indrukken, zijn er dieper gewortelde indrukken die Yogi’s Samskara noemen. Je kunt bijvoorbeeld een Samskara hebben van een traumatische gebeurtenis uit het verleden. Indrukken van zulke negatieve ervaringen zou je kunnen zien als de bron van stress, ziekte en ongemak. Om dat soort indrukken kwijt te raken, is het belangrijk dat je je ontspant. En dat doe je niet door op de bank te gaan zitten Netflixen. Hetzelfde geldt voor social media checken of een spannend boek lezen. De indrukken gaan hierbij gewoon door…

 

De 5 Kosha’s

Misschien heb je wel eens gehoord van de Kosha’s. Het Sanskriet woord Kosha betekent schil of laag. Yoga gelooft dat wij meer zijn dan ons fysieke lichaam en dat wij bestaan uit vijf energielichamen –  de Kosha’s. Je kunt deze lagen zien als die van een ui, of die van een Russisch poppetje, zo’n Matroesjka. Yoga Nidra is heel erg geschikt om met deze lagen in contact te komen. Je moet deze lagen overigens niet zien als compleet van elkaar gescheiden. Ze lopen in elkaar over en je beleeft het ene moment de ene Kosha en het andere moment de andere.

De buitenste en eerste schil is ons fysieke lichaam, annamaya kosha. De letterlijke vertaling hiervan uit het Sanskriet is het voedsellichaam. Dit lichaam is heel erg duidelijk, je kunt het zien, aanraken en voelen.

Hierbinnen vind je een tweede, subtielere laag, je energielichaam, pranamaya kosha. Je ervaart deze door middel van je adem en het is de laag van levende energie of prana.

De derde laag is het mentale lichaam, manomaya kosha. Hierin bevind zich onze geest. De laag heeft invloed op ons verstand, emoties en het zenuwstelsel. Hierin ben je je bewust van gevoelens en emoties en tijdens Yoga Nidra activeer je deze Kosha door je je bewust te worden van je gedachten en de sensaties in je lichaam die hieruit voortkomen.

De vierde energielaag, vijnanamaya kosha is je intellectuele lichaam. Hierin vind je je overtuigingen, bewustzijn en intuïtie. Het Sanskriet woord vijnana staat voor de mogelijkheid om te kunnen onderscheiden. Wanneer je Yoga Nidra beoefent verken je in deze laag herinneringen en beelden uit je onderbewustzijn. Zo breng je je emoties in balans en zul je minder snel in je dagelijks leven overvallen worden door emoties die je als negatief ervaart, zoals verdriet of angst.

De vijfde energielaag, anandamaya kosha is het spirituele lichaam. Deze laag staat voor eeuwige vreugde, vrede en geluk. Wil jij daar ook bij komen?

Sankalpa

Doordat we met Yoga Nidra bij ons onderbewustzijn komen wordt het ook gebruikt voor het vormgeven van een intentie. We noemen deze intentie een Sankalpa, oftewel een Hartewens. Het is een korte, positieve uitspraak in eenvoudige bewoordingen. Tijdens Yoga Nidra is je geest ontspannen en is deze ontvankelijk voor suggesties en verandering. Het neerzetten van je Sankalpa is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van Yoga Nidra. Heb je eenmaal een Sankalpa gekozen, gebruik deze dan voor een langere periode. Zie het als een zaadje dat je diep in je geest plant en iedere keer water geeft. Dan groeit het vanzelf uit tot een zichtbare verandering in je leven.

In stilte resetten

Een moment van ontspanning vinden is in de moderne tijd waarin we leven soms erg lastig. Het leven gaat snel. Vaak té snel. Wil je echt ontspannen dan kies je daar actief voor, zoals met een sessie Yoga Nidra. Je trekt al je zintuigen terug, behalve je gehoor. Je ligt volledig stil en je bent je bewust van alles wat zich aandient. Tijdens de beoefening kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van Samskara’s die misschien wel jarenlang voor stress hebben zorgden. Spanningen die je onbewust vasthoudt worden verwerkt en je lichaam kan zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra helder en relaxed – je hebt iets losgelaten in plaats van meer indrukken verzameld. Het is als een powernap waarbij je wakker blijft.

…Yoga Nidra is een van de beste manieren om je lichaam en geest

weer in volledige en optimale balans te brengen..

 

 

Meer Voordelen

Naast diepe ontspanning heeft Yoga Nidra zo ook tot doel om je onderbewustzijn op te schonen van diepgewortelde stress. Het helpt je beter en dieper slapen, is goed voor je concentratie, geeft meer rust, creativiteit en energie en versterkt je immuunsysteem. Daarnaast helpt Yoga Nidra tegen angsten, depressie, burn-out, en zelfs tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap. Daarom voel je je na Yoga Nidra verfrist en uitgerust. Het is helaas geen complete vervanging voor slaap. Je zult altijd een goede nachtrust nodig blijven hebben.

De stappen van Yoga Nidra

  • Eerst word je met je aandacht naar binnen geleid. Je trekt je zintuigen terug en je lichaam en geest worden langzaam rustiger.
  • Hierna volg je een aantal keer je adem.
  • Vervolgens zet je je Sankalpa voor de practice.
  • Dan leidt ‘de stem’ je langs de verschillende lichaamsdelen. Net als bij een bodyscan ga je met je aandacht van lichaamsdeel naar lichaamsdeel.
  • Je bekijkt hierna jezelf in gedachten van een afstand.
  • Hierna keren we weer naar je adem. Bij sommige sessies tel je de adem in gedachten voor jezelf.
  • Daarna word je door verschillende sensaties van het lichaam geleid, bijvoorbeeld pijn en genot, hitte en kou, zwaarte en lichtheid. Deze bestaan altijd uit tegenstellingen.
  • De volgende stap kan bestaan uit visualisaties bestaande uit  losstaande beelden of uit een volledige ‘verhaal’ . Er kan ook gekozen worden voor bijvoorbeeld een gedicht of een klanksessie.
  • Hierna is er meestal een moment van stilte, waarna je je Sankalpa langzaam en heel bewust voor jezelf herhaalt.
  • Tenslotte maak je weer contact met je lichaam. Je wiebelt zachtjes met je tenen en je vingers en langzaam maak je de bewegingen wat groter.
  • Als je er klaar voor bent, richt je je aandacht rustig weer naar buiten.

 

Waar doe je Yoga Nidra?

Het prettige van Yoga Nidra is dat je niet veel nodig hebt om het te doen. Kies een stille plek en zorg dat je niet gestoord kunt worden, trek comfortabele kleding aan, ga lekker liggen en doe je oortjes in. Je kan je laten begeleiden door een opgenomen geluidsbestand uit bijvoorbeeld de online cursus Nidra of via live streaming. Voor een heel andere beleving is Yoga Nidra in groepsverband ook een echte aanrader. Je kan dus meerdere kanten op. Behalve dat regelmatig afwisselen gewoon leuk is, raak je daardoor ook steeds beter getraind om te visualiseren en dieper te kunnen ontspannen.

 

Het beste moment

Je kunt Yoga Nidra elk moment van de dag beoefenen. Het is echter aan te raden het niet op een moment te doen dat je erg moe bent. De kans is dan erg groot dat je in slaap valt – en dat is niet de bedoeling.Val je tijdens je practice toch in slaap? Dan is dat een teken dat je lichaam rust nodig heeft. Dat is niet erg – je krijgt de sessie onbewust evengoed mee. Stop vooral niet met Yoga Nidra, maar bouw gedurende de dag juist meer rustpunten in, zodat je geest ook tussendoor pauze krijgt.

 

Yoga Nidra als therapie

Angst, stress en lichte paniek komt steeds vaker voor of er wordt tegenwoordig meer over gepraat. Dankzij de volledige ontspanning bij Yoga Nidra laat je stress en angsten los. De technieken vormen vaak opvallende overeenkomsten met hypnotherapie. Zelfs het Amerikaanse leger gebruikt Yoga Nidra als therapie voor de behandeling van soldaten met trauma’s. Heb je lichamelijke of geestelijke ‘pijn’ dan kan Yoga Nidra echt helpen deze te verlichten. Ik gebruik Yoga Nidra dan ook regelmatig bij Yoga Therapie en Coaching. Samen bepalen we jouw Sankalpa en ik schrijf een bij jouw situatie passende visualisatie. De daaropvolgende Yoga Nidra sessie mag je opnemen zodat je deze geheel op jou afgestemde sessie met je mee kan nemen. Het is ook mogelijk dit in een sessie Personal Yoga te realiseren.

Liever zelf aan de slag? Schrijf je dan in voor de Online Cursus Yoga Nidra. Krijg toegang tot:

*7 verschillende sessies Yoga Nidra van verschillende lengtes.

*7 video’s met voorbereidende houdingen en oefeningen.

*Toegang tot de besloten Facebookgroep met elk kwartaal een nieuwe sessie.

*Theorie met alle belangrijke info.Yoga ervaring is niet nodig.

Bestel hier de cursus. 

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op! 

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaresse New Life Yoga

0 reacties op “Het geheim van Yoga Nidra

    • Margo zegt:

      Graag gedaan Bionda, en dankjewel voor je lieve reactie. Het viel niet mee om het eenvoudig uit te leggen, maar hoop dat het me zo toch gelukt is.

Geef een reactie