Wat is het beste voor je: Yoga, Meditatie of Qigong?

yoga-meditatie-qigong

Werken aan je emotionele, mentale en fysieke gezondheid. Het wordt steeds belangrijker. We zitten veel in ons hoofd en staan bloot aan enorm veel prikkels. Gelukkig is er genoeg waarmee je voorkomt een wandelend hoofd te worden. Maar iedereen lijkt een mening te hebben over de beste manier om aan je gezondheidsbehoeften te voldoen. Het is fijn om opties te hebben, maar het kan ook keuzestress opleveren. En ja stress: daar wilden we nou net van af. 

In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van drie populaire wellnesspraktijken: Meditatie, Yoga en Qigong. Ook geef ik tips om je te helpen beslissen wat voor jou geschikt is.

Meditatie

Net als Yoga en Qigong is meditatie al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van vele tradities. Mediteren kan op veel manieren en je kan al beginnen met 5 minuten per dag. 

Voordelen van meditatie

Voor meditatie is niet veel training nodig. Iedereen kan er zo mee beginnen. Je kan bijvoorbeeld enkele minuten je adem volgen. Dat is al een mooi begin. Dit maakt meditatie uitermate toegankelijk voor iedereen die de wil heeft om te oefenen.

Meditatie is ook geweldig om je te helpen naar binnen te keren, je geest tot rust te brengen, stress los te laten en ongewenste denkpatronen los te laten. 

Met Yoga en Qigong kan dit ook. Maar meditatie is voor de ervaren beoefenaar vaak de meest directe manier om met de geest te werken. 

Nadelen van meditatie

Veel mensen vinden het heel moeilijk om mediteren vol te houden. Het is ook niet makkelijk om het onder de knie te krijgen. Veel mensen raken gefrustreerd omdat ze het moeilijk vinden om hun hoofd en lichaam tot rust te brengen. Het kan dus langer duren voordat je voordelen ondervind dan met Yoga en Qigong.

Met meditatie werk je met je geest, maar je maakt niet altijd een connectie tussen je geest en lichaam. Je werkt voornamelijk met de energie in je hoofd en minder met de energie in je lichaam. 

Met mediteren werk je niet aan je fysieke gezondheid. Wanneer je fit wil bijven zal je het dus met een andere manier van lichaamsbeweging moeten combineren. 

Wil je beginnen met mediteren en kan je wel wat hulp gebruiken? Bij New Life Yoga begint er op woensdag 22 maart een tweewekelijkse meditatiecursus. 

 

Yoga

Wil je mentale focus combineren met fysieke activiteit? Yoga omvat alles voor je gezondheid en welzijn.

Voordelen van yoga

Yoga biedt veel dezelfde voordelen als meditatie. Het vermindert stress, brengt je in balans, brengt je geest tot rust en het helpt denkpatronen te veranderen. Bovendien kan yoga een belangrijk onderdeel zijn van de nodige lichaamsbeweging.

Yoga staat algemeen bekend om het vergroten van de flexibiliteit en lichaamshouding. Hierdoor is het een krachtig hulpmiddel om blessures te voorkomen. Ook voor duursporters is het een fijne beoefening om flexibel en in balans te blijven. Als je regelmatig oefent, ervaar je ongetwijfeld verbetering in je fysieke mobiliteit en flexibiliteit.

Nadelen van yoga

Hoewel yoga veel voordelen heeft, kan het voor veel mensen ook de moeilijkste van de drie zijn. Uitdagende houdingen zijn niet voor iedereen mogelijk. Hoewel er vaak opties worden gegeven kan dit toch leiden tot teleurstelling, frustratie en zelfs blessures. Bovendien, als je yoga fysiek uitdagend vindt, kan het moeilijk of onmogelijk zijn om diepere spirituele en emotionele voordelen te ervaren.

Veel mensen richten zich bij Yoga alleen op de fysieke houdingen. Hierdoor krijgt het energetische lichaam niet altijd de nodige aandacht. Prima als je Yoga alleen inzet om fit en flexibel te blijven, maar er is veel meer uit te halen. 

Gelukkig worden er bij New Life Yoga diverse lessen gegeven die zowel voor de beginnende als gevorderde Yogi leuk zijn. Wil je meer weten over de diverse lessen neem dan gerust contact met mij op. 

Qigong

In veel opzichten zorgt Qi Gong voor een mooie balans en integratie tussen yoga en meditatie. 

Voordelen van Qigong

Qigong is geweldig om diepe ontspanning te bereiken en de energie door je lichaam en geest weer te laten stromen. Door met meditatieve beweging te werken, kun je energie door je hele lichaam laten circuleren, waardoor je je tegelijkertijd kalm, gecentreerd en energiek voelt.

Veel cursisten vinden dat Qigong de gemakkelijkste weg biedt om direct interne energie (Qi) en de daaraan verbonden voordelen van meer energie en minder stress te ervaren. Qigong-oefeningen bestaan ​​meestal uit langzame, vloeiende bewegingen, waardoor het breed toegankelijk is voor mensen met een beperkt bewegingsbereik of fysieke mogelijkheden.

Qigong biedt verschillende gezondheidsvoordelen in één complete beoefening. Een Qigong-les kan bijvoorbeeld beginnen met het losmaken van de gewrichten, stretching of een oefening voor kracht. De Mindful Qi les waarbij we Qigong en Yoga combineren eindigen we met bijvoorbeeld een ademoefening, bodyscan of ontspanningsoefening. 

Nadelen van Qigong

Hoewel je bij Qigong aan veel aspecten van je gezondheid en welzijn werkt, vinden sommige cursisten dat het niet al hun behoeften bevredigt. Als je belangrijkste doel bijvoorbeeld is om je flexibiliteit te vergroten dan is Yin Yoga misschien beter.  Als je belangrijkste doel is om kracht op te bouwen of je conditie te verbeteren dan is Strong flow Yoga of de SkinFit training geschikter. 

 

Gelukkig hoef je bij New Life Yoga geen keuze te maken. Je kan bij ons alle kanten op. Je kiest steeds weer de les die op dat moment het beste bij je past. 

Liefs, Margo

Yogatherapeut, Ademcoach en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl

06 – 387 502 58

Geef een reactie