Yoga en wandelen

Yoga en wandelen

Wandelen is net als Yoga trending. Zeker in de huidige tijd. We worden ons steeds meer bewust dat een gezonde levensstijl belangrijk is. Er is veel behoefte aan ontspanning, om zo de hectiek van de dag los te laten. Zowel Yoga als wandelen zijn dan een goede keuze.

Waarom wandelen goed voor je is

Wandelen is gezond. Het heeft effect op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig wandelen helpt niet alleen gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, maar ook aanwezige klachten te verminderen.

De belangrijkste feiten op een rijtje:

 • Wandel dertig minuten per dag en symptomen van depressiviteit kunnen met 36 procent afnemen.
 • 3500 stappen per dag verlaagt het risico op diabetes met 29 procent.
 • Meerdere dagen per week dertig tot zestig minuten wandelen, verlaagt het risico op hartziekten.
 • Twee uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met 30 procent.
 • 75 minuten per week wandelen kan je levensduur met bijna twee jaar verlengen.

Tips om meer uit je wandeling te halen

 • Draag schoenen en kleding die goed zitten. Wandel je vaak? Dan zijn goede wandelschoenen een must.
 • Blote voeten op het gras. Het is superfijn om voor en na je wandeling om je schoenen en sokken uit te doen en je voeten in het gras te zetten. Het is een heerlijke manier van aarden en een perfect begin en einde van je wandeling.
 • Zet je telefoon uit. Het is fijn om een telefoon bij je te dragen, zeker als je wat verder van huis gaat. Maar zet je telefoon uit of op de vliegmodus zodra je wandeling start. Geen afleiding door berichtjes. Een soort mini digitale detox. Heb je een routekaart nodig? Maak hier dan vooraf een foto van. Je kan deze nu raadplegen zonder online te gaan.
 • Loop en adem in een rustig tempo. Je hoeft geen marathon te lopen, er is geen competitie. Als je merkt dat je gehaast gaat lopen, sta dan even een paar tellen stil.
 • Kijk vooruit, niet naar beneden. Ben je geneigd om naar beneden te kijken? Probeer je hoofd omhoog te houden. Op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.
 • Luister aandachtig naar de geluiden uit de natuur. Focus je op alle geluiden. Hoor ze echt, niet ergens op de achtergrond.
 • Wandel op een (vrijwel) lege maag. Ga niet wandelen als je net hebt gegeten. Je lichaam heeft eerst even tijd nodig om het voedsel van de maag naar de darmen te werken. De energie moet daarvoor naar je buik en niet naar je benen. Wacht dus 1 tot 2 uur na een maaltijd voordat je start met je wandeling.

Hoe helpt Yoga je wandelprestaties verbeteren?

Rekken, strekken, inspannen en ontspannen. Yoga is een prima voorbereiding op je wandeling. Je oefent balans, maar traint ook je spieren. Dat komt van pas tijdens lange wandelingen. Yoga helpt je wandelprestaties te verbeteren.

Yoga opent. Je voelt meer ruimte in je lijf en in je hoofd. Yogahoudingen verlichten spanning in schouders, nek, bekkengebied, borst, hart en longen. Omdat we zo veel zitten, gaat ons hele lijf vastzitten. Dat is met wandelen niet handig. Yoga zorgt voor meer lichaamsbewustzijn. Je houding verbetert en je gaat anders bewegen. Daarbij wordt je ademhaling dieper.

Haal meer uit je wandeling

Wil je meer uit je wandeling halen? Start dan met Yoga. Vind je het spannend om met Yoga te beginnen? Ben je bang dat Yoga niets voor jou is? Geen zorgen, want Yoga is voor iedereen!

‘Ik ben niet lenig genoeg.’
‘Ik kan niet zo lang stilzitten.’

‘Yoga is voor mij te zweverig.’

Het zijn veel gehoorde bezwaren, maar het maakt voor Yoga helemaal niet uit of je flexibel bent.

En als jij niet wilt, dan hoef je ook niet lang stil te zitten. En luisteren naar je lichaam is niet zweverig. Sterker nog, Yoga helpt je juist met beide benen op de grond te blijven! Dat is het mooie aan Yoga, iedereen kan het! Het gaat er namelijk helemaal niet om of je het goed kán. Je doet wat goed is voor jóu. Yoga nodigt uit te luisteren naar je lichaam, je grenzen te verkennen en ze te respecteren. Iets wat je ook kunt toepassen in je dagelijks leven. En dat je er soepeler van wordt, is daarbij een prettig gevolg.

De effecten van Yoga

Yoga zorgt voor:

 • Sterke spieren en botten;
 • Soepele gewrichten en elastisch bindweefsel;
 • Beter uithoudingsvermogen;
 • Bescherming tegen hart- en vaatziekten;
 • Een betere nachtrust;
 • Minder stress en meer rust;
 • Meer bewustwording.

Er zijn binnen Yoga verschillende stijlen en verschillende houdingen. Er zijn dynamische vormen zoals Strong (flow) Yoga. Hierbij gebruik je vooral spierkracht. Yin is een rustige vorm, waarbij je langer in dezelfde houdingen blijft. Dit stimuleert het dieper gelegen bindweefsel. Daarnaast zijn er ontspannende stijlen, zoals Yoga Nidra en Restorative Yoga.

Dit zijn slechts een paar vormen van Yoga. Er is keuze genoeg!

Ben je nieuwsgierig geworden?


Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar van New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie