Vijf tips voor een optimale gezondheid

We zijn allemaal meer dan ooit bezig met gezondheid nu er een extra bedreiging aanwezig is die je gezondheid kan aantasten. Met het koude en natte seizoen voor de boeg is het extra opletten dat je gezond, energiek en vitaal blijft. Met de onderstaande vijf tips verzeker je jezelf van een optimale gezondheid. Probeer de tips te verwerken in je lifestyle en ze niet als snel medicijn toe te passen. Een goede gezondheid op lange termijn, wie wil dat niet?

1 – Vul je lichaam aan met waardevolle suppletie Het bestaat al een lange tijd en de nodige voordelen maar ook sceptische meningen zijn bekend over voedingssupplementen. In een ‘makkelijke’ periode is het voor sommigen niet nodig om suppletie in te nemen omdat je bijvoorbeeld vaak beweegt, veel buiten bent, veel zon op je huid krijgt en weinig ongezonde of zieke mensen om je heen hebt. De zomer kan zo’n periode zijn. Is je weerstand of immuunsysteem niet optimaal, heb je al last van een kwaal of ziekte of eet je niet altijd even gezond? Dan zal je lichaam ontzettend blij zijn met de nodige voedingssupplementen.

Let op dat je kwalitatieve supplementen uitzoekt zonder vulmiddelen en met hoge doseringen van de stoffen die belangrijk zijn in het bewuste supplement. Bonusan, Now en Solgar zijn merken die kwalitatieve producten aanbieden. Kies niet voor producten van een huismerk van de drogisterij of supermarkt.

Visolie, 1.000 mg vitamine C, vitamine D3 en zink vormen vier belangrijke supplementen. Ze zorgen voor de gezondheid van je huid, haar en hersenen en voor een goede weerstand. Er zijn nog talloze andere voordelen te noemen zoals een betere concentratie, goed werkende organen en het stimuleren van gezond bloedvaten. Een lichaam dat rijk is aan voedingsstoffen is tot veel meer in staat dan een lichaam dat kampt met tekorten.

2 – Kies iedere dag voor gezonde voeding en beweeg voldoende Iedereen weet het, maar lang niet iedereen doet het: gezond eten en voldoende bewegen. Er bestaan heel veel meningen, diëten en voedingsplannen en allemaal hebben ze wel wat voor of tegen. Maar een paar dingen komen overal in terug en gelden voor iedereen: eet zo min mogelijk toegevoegde suikers, vermijd verzadigde vetten, eet zoveel mogelijk groenten, eet niet teveel koolhydraten, eet niet teveel op een dag en drink voldoende water.

Sla de zoete tussendoortjes over en trakteer jezelf op rijke maaltijden die bestaan uit 50% gekookte of rauwe groenten, 25% eiwitten en 25% koolhydraten zoals pasta, rijst of brood. Voeg ook voldoende gezonde vetten toe zoals avocado, rauwe noten of koud geperste (olijf)olie en kook zoveel mogelijk zelf in plaats van te kiezen voor potjes, zakjes en pakjes die in een fabriek zijn gemaakt. Zo bepaal je helemaal zelf wat je binnenkrijgt en kun je je eigen draai aan een gerecht geven!

Beweeg jij genoeg op een dag? Probeer in de ochtend direct in beweging te komen nadat je bent opgestaan. Het liefst op een nuchtere maag een half uurtje wandelen of een lichte sessie in de sportschool. Als je terugkomt, zal je merken dat je veel meer behoefte hebt aan eten en dat je lichaam het beter verteert. Ook de nodige beweging voorafgaand aan je lunch is niet overbodig: op de helft van de dag bied je jezelf meteen de mogelijkheid om even uit je zithouding te komen, te rekken en stretchen en je lichaam voor te bereiden op een gezonde maaltijd. Na het avondeten een derde portie beweging en je bent helemaal compleet! Voeg daaraan drie keer per week 30-45 minuten sportieve inspanning toe en je voorziet je lichaam van alle benodigde beweging. Kies bijvoorbeeld voor een rondje hardlopen, een sessie in de sportschool of een stevige yogales in de ochtend of avond waarbij je hartslag en ademhaling omhoog gaan.

3 – Focus je op positieve gedachten en wees dankbaar Onze hersenen zijn van nature ingesteld om positieve dingen voor lief te nemen en negatieve dingen beter op te slaan en op te roepen met het gevolg dat we voornamelijk bezig zijn met negatieve gedachten, zorgen en problemen in ons hoofd. Probeer dit eens om te draaien en plan iedere dag meerdere momentjes om te bedenken wat je allemaal wél hebt en waarvoor je dankbaar bent. Positieve gedachten dragen bij aan een gelukkiger gevoel en kunnen je hele dag veranderen!

Een fijn moment kan zijn om voor het slapen gaan te bedenken voor welke dingen van de dag je dankbaar bent. Dit kunnen de kleinste dingen zijn zoals het genieten van een lekkere maaltijd, het samen zijn met een geliefde of het dragen van je favoriete kleding. Juist de kleine dingen die zo vanzelfsprekend zijn, zijn zo belangrijk om vaak genoeg bij stil te staan. Een ander fijn moment is de ochtend. Bedenk welke leuke dingen je wilt gaan doen en houd jezelf eens voor dat je alles kunt doen waar jij gelukkig van wordt. Op deze manier begin je je dag op een compleet andere manier dan wanneer je bij het wakker worden al meteen denkt aan de problemen of lastige dingen die voorbij gaan komen.

4- Kom voldoende buiten en zorg voor een goede ademhaling Het klinkt simpel, maar is het niet. Vooral in de herfst en winter zijn we geneigd om veel meer binnen te zijn dan gezond voor ons is. Met de verwarming aan ben je continu in een omgeving van droge lucht wat niet goed is voor de gezondheid van je huid, haar en andere lichaamsonderdelen. In de regen een blokje om met een paraplu, op een koude dag met muts en sjaal lekker door het park of op de fiets een stukje weg. Het is zo makkelijk!

Je ademhaling speelt een belangrijke rol bij een vitale gezondheid. Iets wat lang niet iedereen beseft, bij een gezonde ademhaling profiteer je van talloze gezonde uitwerkingen in je lichaam. Er stroomt meer zuurstof naar je organen waardoor ze beter functioneren, je eten wordt beter verteerd en je hersenen kunnen beter presteren.

Rol eens een yogamatje uit of neem plaats op een meditatiekussentje en keer met je gevoel naar je lichaam om te beseffen wat er allemaal gebeurt. Waar voel je pijn, blokkades, warmte, beweging of juist ontspanning? Adem ondertussen rustig en diep in door je neus en adem net wat langzamer uit, ook weer door je neus. Doe dit gedurende 10 minuten en je zal merken dat je je een stuk meer ontspannen en zelfbewust voelt dan daarvoor. Een gezonde ademhaling bestaat uit 6 tot 8 ademhalingen per minuut. Je kunt ook zo’n 60 tot 80 ademhalingen volgen wat gelijk staat aan 10 minuten ademen. Als je normaal sneller ademhaalt, is dit meteen een hele welkome oefening om je ademhaling rustiger te maken!

5 – Slaap genoeg en gun je lichaam voldoende rust Slapen, niks doen, in het hier en nu zijn: je lichaam is er dol op terwijl wij in ons snelle leventje bij dit soort dingen steeds vaker denken dat het zonde van onze tijd is of dat we er geen tijd voor hebben. Rusten is het belangrijkste herstelwapen van je lichaam. Zonder rust, zal je lichaam nooit in staat zijn om kwalen en ziekten te genezen maar ook gevaren van buitenaf zoals virussen en bacteriën te weren.

Een heerlijke Yin of Restorative Yoga les doet wonderen. Na een drukke dag of juist een dag vol met gedachten kun je helemaal tot jezelf komen. Met een oogkussentje over je ogen zorg je ervoor dat je ogen worden afgesloten van licht waardoor je nog beter naar binnen kunt keren. Je volgt je ademhaling en voelt hoe de verse lucht naar binnen stroomt en de oude lucht naar buiten wordt afgevoerd. Loop je hele lichaam eens na en voel wat je voelt. Als je voelt, kun je niet nadenken en dat is wat zo fijn is.

Ga op tijd naar bed, vermijd ‘neplicht’ van je telefoon of televisie minimaal twee uur voordat je gaat slapen en slaap minimaal 7 maar liever 8 uur in een nacht. Gecombineerd met voldoende beweging, gezonde voeding en meerdere momentjes op de dag waarbij je voor jezelf kiest en even helemaal niets doet en denkt ben je een heel eind op weg naar een goede basis en een sterk immuunsysteem!

Met gezonde groet, Lisanne

www.superyoga.nl