Hoe ga je om met fertiliteitsproblemen…

Hoe ga je om met…

-Weer een negatieve zwangerschapstest?

-Elke maand de teleurstelling van toch weer ongesteld zijn?

-Moederdag…met een onvervulde kinderwens?

Goedbedoelde adviezen om je heen?

Het verdriet van het missen van het kindje van je dromen?

 

Een persoonlijk verhaal

 

Voor mij persoonlijk heeft yoga hierin ontzettend geholpen. Yoga gaf mij de ruimte om mijn verdriet een plekje te geven, mijn woede en frustratie te uiten en ook leerde ik meer naar mijn lichaam te luisteren. In een heftig jarenlang traject was het steeds weer jezelf bij elkaar rapen en de moed niet opgeven.De dag dat ik 2 streepjes op mijn positieve zwangerschapstest zag verschijnen moest ik lachen en huilen tegelijk. Dit hadden wij na al die jaren van keihard vechten voor een kindje nooit meer durven dromen, zeker omdat zowel IVF als IUI door 2 ziekenhuizen al uitgesloten waren.Ik wil graag delen wat yoga in de heftige periode ervoor voor mij heeft betekend. In yoga leerde ik de spanning in mijn lichaam meer herkennen en leerde ik echt hierdoorheen te ademen.

 

Overgave en loslaten

 

In vooroverbuigingen leerde ik overgave en loslaten. Deze houdingen brengen je zenuwstelsel tot rust en helpen daardoor om stress te verminderen.Voorbeeldoefening: ZITTENDE VOOROVERBUIGINGIn meditatie vond ik rust en een manier om mijn gedachtegolven tot rust te brengen. Schrijfmeditaties hielpen mij om mijn gevoelens op een rijtje te zetten. Muziek meditaties raakten mij tot diep in mijn ziel. De tranen stroomden over mijn wangen bij het horen van een koshi. Het instrument dat voor mij zo gelinkt was aan een baby. Inmiddels mag ik hem gelukkig live voor mijn dochtertje spelen, iets waar ik zo lang naar heb verlangd. Bij het zingen van mantra’s merkte ik het heel erg aan mijn stem hoe ik in mijn vel zat. De stem is de spiegel van de ziel.Voorbeeldoefening: EENVOUDIGE OMGEKEERDE HOUDING tegen de muur, met je handen op je buik en je ogen dicht. Voel de adembeweging in je lichaam.In achteroverbuigingen leerde ik mijn hart te openen. Toen het zo lang niet lukte om zwanger te worden ging ik ook twijfelen aan mezelf. Ben ik wel een goede moeder? Ik ging redenen zoeken en gaf mezelf de schuld waarom het niet lukte. In yoga leerde ik milder naar mezelf te kijken. Zelfcompassie hielp me om met een zachtere blik te kijken naar wie ik was.

 

Yoga was voor mij een grote spiegel

Yoga was voor mij een grote spiegel. In balanshoudingen voelde ik me krachtig. Torsies werkten reinigend en ontgiftend tijdens de menstruatie en vermeed ik in de periode na de ovulatie waarin ik elke maand weer hoopte dat het gelukt was om zwanger te worden. Door yoga leerde ik veel beter naar mijn lijf te luisteren. Ik wilde in het verleden maar doorrennen, de pijn niet voelen. Maar juist door yoga leerde ik momenten te nemen om stil te staan bij wat zich in mijn onderbewustzijn afspeelde. En door daar ruimte voor te maken, kwam er ruimte om spanning los te laten.

Het effect van Yoga bij de verwerking

Meditatie kan helpen om meer te focussen op de adembeweging in je lichaam en juist ‘door te ademen’ naar plekken in je lijf waar spanning zit.

Voor mij waren een aantal yogavormen die veel voor mij betekend hebben en graag wil ik deze met jullie delen.Hormoonyoga houdingen zijn houdingen die uit de Hatha Yoga komen zoals wij die nu kennen. Deze zijn gericht op op het endocriene stelsel (hypothalamus, hypofyse, pijnappelklier/ epifyse, schildklier, thymusklier, bijnieren, pancreas, eierstokken, baarmoeder). De houdingen kunnen ondersteunend zijn bij fertiliteitsproblematiek, menstruatieklachten of vrouwen in de overgang. Yoga kan helpen om de hormonen weer in balans te laten komen. Hormoonyoga is ook geschikt voor mannen met fertiliteitsproblemen.Bij New Life Yoga wordt Easy Flow Yoga gegeven, waar deze houdingen regelmatig aan bod komen. Deze vorm van yoga vindt zijn oorsprong in de klassieke Hatha Yoga. Door Easy Flow Yoga kan je conditie verbeteren.Yin Yoga heeft voor mij veel betekend, omdat ik hierin leerde veel meer stil te staan bij mijn gevoel, juist door langer in een houding te blijven.In Restorative Yoga leerde ik stap voor stap spanning uit mijn lichaam los te laten.Personal Klank Yoga is voor mij een hele mooie vorm. Om juist zonder woorden ruimte te geven aan mijn gevoel.
 
 

Graag wil ik tevens 2 boekentips meegeven:

-Innesteling – Rika Lukac

-Hormoonyoga – Dinah Rodriguez

Tot slot wil ik iedereen die door een fertiliteitstraject heen gaat heel graag een hart onder de riem steken. Je staat er niet alleen voor!

N.B. De schrijfster van dit artikel wilde wegens privacyredenen graag anoniem blijven.

Geef een reactie