Is het koud…

Zondagochtend, ik stap in mijn bikini het NoordAA in. Ik zou niet weten wat de temperatuur van het water is. Later krijg ik te horen dat het nu zo’n 10 graden is.

“Is dat niet koud?” Hoor ik naast me. Eén van de twee vissers aan de waterkant stelt me die vraag. “Ja”, antwoord ik, “het is wel koud”. Grappig bedenk ik me, dat weet je toch?

Wekelijkse dip Hij wilde vooral een opening voor een gesprek. En dat is leuk want dan kan ik vertellen wat mijn wekelijks dip in het water mij brengt. En zo vertel ik hem dus dat door dit te doen ik besef dat ik zoveel meer kan dan ik vooraf zou denken. We houden onszelf tegen, onze mind maakt ons wijs dat we dingen niet kunnen, en we gaan er in geloven. De visser was oprecht geïnteresseerd, hoewel hij wel zei dat hij de rillingen kreeg door naar mij te kijken en zijn capuchon maar even opdeed.

Oncomfortabel We zijn zo gewend om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Als het koud is, doen we de verwarming aan. Als we dorst hebben, drinken we. We zoeken nooit meer de extremiteiten op, ons lichaam wordt niet meer getriggerd om even extra hard te werken, om te overleven. Door je lichaam zo nu en dan in de overlevingsstand te brengen krijgt het een boost, en uiteindelijk is dat de beloning waar je het voor doet.

Uit comfortzone Ik vertelde de visser ook dat het koude water mijn blik verbreed, het opent mogelijkheden. Als ik weet dat ik dit aankan dan weet ik ook dat ik zoveel meer aankan. Het geeft me ook een gevoel van zekerheid en meer focus op dat wat ik doe.

Lichamelijke voordelen Voor mij dus vooral mentale voordelen waarom ik aan koudetraining doe. Ook lichamelijk is er veel te zeggen waarom het goed voor je is:

  • je verkleint de kans op hart- en vaatziekten omdat het de conditie van je bloedvaten verbetert
  • het geeft een boost aan je immuunsysteem: bij 30 seconden in 16 graden of lager ga je meer witte bloedlichaampjes aanmaken en wordt je weerstand versterkt
  • het helpt om af te vallen, doordat je de aanmaak van bruin vet activeert
  • je energie verbetert door stimulatie van onder andere hormonen
  • het verbetert de warmteregeling en circulatie in je lichaam, onder andere ook bij opvliegers
  • je produceert minder ontstekingsbevorderende eiwitten

Koud? Een week later neem ik twee vriendinnen mee de zee in, zij doen dit voor het eerst in deze periode. We komen het water uit en daar staat een echtpaar die foto’s van ons maken. Wat denk je dat ze vragen? Inderdaad: “is het niet koud?”

Als je er over denkt om te beginnen met koudetraining kun je koud gaan afdouchen. Als je een keer mee wil het Noord AA in, laat het me weten. 

Liefs, Bernanda

Bernanda - Docente New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl

06 – 387 502 58[

Geef een reactie