Wat je moet weten over Chakra’s…

Tijdens de Yogalessen heb je vast weleens van de Chakra’s gehoord. Maar wat denk of doe je, wanneer je yogadocent zegt dat je je Chakra’s moet openen? De kans is groot dat je geen idee hebt wat hij of zij bedoelt, laat staan dat je weet hoe je dit moet doen. En dat is helemaal niet erg, maar het is natuurlijk wel fijn wanneer je hier iets meer over weet. In deze blog leg ik je daarom uit wat Chakra’s zijn, wat ze doen en hoe je ze kunt beïnvloeden.

Alles is energie

Alles is energie. Van je gedachten tot je emoties, van de kleinste molecuul, tot de eenheid van je fysieke lichaam; het zijn allemaal verschillende vormen van dezelfde energie. Energie is onze belangrijkste levenskracht en de oude Yogi’s noemden dit prana.

Alles wat je denkt, doet en bent heeft energie nodig om te kunnen functioneren, zoals:

 • Het bereiden van een maaltijd
 • Het fietsen naar de supermarkt
 • Het studeren voor een examen
 • Het visualiseren van je droomleven
 • Het zorgen voor je gezin
 • Plannen maken en stappen nemen om je doelen te bereiken

Energie beïnvloedt dus alles. Ook dat wat we meemaken. En alles wat we meemaken beïnvloedt onze gedachten, ons handelen en de manier waarop energie zich laat zien in het fysieke lichaam. Vind je je opdrachtgever niet zo leuk, dan heeft dat bijvoorbeeld effect op de energie die je naar je werk brengt. En stress beïnvloedt bijna ieder onderdeel van je lichaam: de spanning in je spieren, je spijsvertering, je hartslag, je hormonen, en nog veel meer.

Doordat energie alles met elkaar verbindt, bepaalt dit voor een groot gedeelte de manier waarop jij de wereld ziet, welke gedachten je hebt en welke keuzes je maakt op basis hiervan. Emotionele of mentale blokkades beïnvloeden zo je lichaamsfuncties, gevoelens, en de richting van je leven.

Chakra- of energiesysteem

Het energiesysteem waar we het over hebben, wordt binnen de Yoga traditie het Chakrasysteem genoemd. Toen ik mijn eerste Yoga-docent opleiding begon en voor het eerst hoorde over het Chakrasysteem, kon ik me daar niet zoveel bij voorstellen. Je kunt de Chakra’s niet zien in je lichaam. Net zoals je gevoelens of ideeën niet kunt vastgehouden. Toch hebben ze een krachtige uitwerking op het lichaam. Chakra patronen houden sterk verband met ons lichamelijk functioneren. Net zoals emoties onze adem, hartslag en stofwisseling kunnen beïnvloeden, zo beïnvloeden Chakra’s onze lichaamsvorm, chronische lichamelijke kwalen, gedachten en gedrag.

Gelukkig kunnen we onze Chakra’s, onze gezondheid, en ons leven beïnvloeden – door onder andere Yoga, ademtechnieken en meditatie.

Voor mij waren Chakra’s totaal niet tastbaar en vooral veel abracadabra. Maar bij iedere opleiding kwamen de Chakra’s weer terug en ik begon me erin te verdiepen. Hoewel ik er steeds meer over leerde, bleef het toch nog wat vaag – totdat ik met mijn opleiding Yogatherapie en Coaching begon. Het Chakrasysteem was een groot onderdeel van deze opleiding.

Wat is een Chakra?

Laten we eerst eens gaan kijken wat er wordt bedoeld met een Chakra. Dit woord uit het Sanskriet betekent letterlijk “wiel”. Hebben we het over een Chakra, dan hebben we het over energie die door je lichaam stroomt. In combinatie met het woord wiel, kun je een Chakra zien als een wiel om je energie te laten stromen, zoals een waterrad water laat stromen.

Er zijn 7 van deze wielen die zich langs de wervelkolom bevinden. Vanaf je staartbeen tot aan je kruin.  Er zijn ook kleinere Chakra’s in de handen, voeten, vingertoppen en schouders. Elke werveling van activiteit zou een Chakra kunnen worden genoemd. Er zijn echter 7 grote Chakra’s.

Balans

Elke Chakra is verantwoordelijk voor een specifiek onderdeel in ons lichaam. Zijn je Chakra’s in balans, dan ben je waarschijnlijk in goede gezondheid. De Chakra’s zijn een hele goede manier om meer inzicht te krijgen in je lichaam, je geest en de manier waarop prana (levensenergie) zich uit in je lichaam.

Wanneer de energie niet goed kan stromen, wanneer er spanningen of blokkades zijn in je lichaam en een of meerdere Chakra’s uit balans zijn, kan dit verschillende ‘verborgen’ klachten veroorzaken. Het heeft daarnaast gevolgen voor de manier waarop je naar de wereld kijkt en in welke mate je in staat bent om je leven in de richting te sturen waarin je het wilt hebben. Dit kan ertoe leiden dat geblokkeerde energie impact heeft op je emoties en dat je zelfs destructief gedrag gaat vertonen. Door yoga, meditatie en ademtechnieken stimuleer je juist het in balans brengen van jouw Chakra’s.

Toen ik dit leerde tijdens mijn opleiding Yogatherapie en Coaching ging er een wereld voor me open. De Chakra’s vormen een soort routekaart voor de verbinding tussen lichaam en geest. Ze laten ons het volledige spectrum van het mens zijn zien en vertellen ons precies waar aandacht en genezing nodig is.

Een prettig leven

Om een prettig leven te leiden is het dus belangrijk dat de zeven verschillende Chakra’s goed functioneren en in balans zijn. Wanneer energie niet optimaal functioneert in je lichaam, is dit soms lastig te veranderen. Vaak is dit het gevolg van overtuigingen, gewoontes en mentale programmeringen die al veel eerder in ons leven aangebracht zijn. Ook negatieve gedachten en chemisch bewerkte producten zoals voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen kunnen ervoor zorgen dat je Chakra’s uit balans zijn.

Door je Chakra’s te openen herstel je de balans in je lichaam. Je zorgt ervoor dat je energie weer vrij kan stromen. Yoga, ademtechnieken en meditatie gericht op je Chakra’s, helpen je om je energie weer vrij te laten stromen.

De 7 Chakra’s

Elk Chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Je vindt hier per Chakra een beknopte uitleg:

 1. Het Wortel Chakra
 2. Het Sacrale Chakra
 3. Het Zonnevlecht Chakra
 4. Het Hart Chakra
 5. Het Keel Chakra
 6. Het Derde Oog
 7. Het Kruin Chakra

Het Wortel Chakra

1e Chakra: Het Wortelchakra – Muladhara

Het Wortel Chakra geeft ons een basis en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de grond blijven staan. Het Wortel Chakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties en in het hier-en-nu. Als dit Chakra open is, voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het moment.

Kenmerken van het Wortel Chakra

Plaats: uiteinde van de ruggengraat
Kleur: rood
Emotie: angst
Overactief: materialistisch, hebzuchtig, zwaarheid, traagheid, monotonie, hamsteren
Element: aarde
Rechten: om er te zijn, te hebben

Het Sacrale Chakra

2e Chakra: Het Sacrale Chakra – Svadhisthana

Dit Chakra staat voor onze emoties en seksualiteit. Als dit Chakra open is, kun je je emoties vrij laten gaan en uiten zonder over-emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit Chakra en ook een gezonde omgang met seksualiteit. Hartstocht en emoties worden niet onderdrukt, maar geuit. Stroomt de levensenergie evenwichtig door het tweede Chakra, dan kun je je creativiteit volledig tot uitdrukking brengen. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit Chakra geactiveerd is.

Kenmerken van het Sacrale Chakra

Plaats: onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen
Kleur: oranje
Emotie: schuldgevoel
Te weinig actief: frigide, impotent, stijfjes, emotioneel verdoofd, gesloten, angst voor lust
Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, sexverslaving, dwangmatig gedrag, slecht afgebakende grenzen
Element: water
Recht: om te voelen, te willen

Het Zonnevlecht Chakra

3e Chakra: Het Zonnevlecht Chakra – Manipura

In het derde Chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is dit Chakra open, dan heb je genoeg zelfwaardering en reageer je spontaan. Je laat gevoelens toe zonder erdoor overspoeld te worden. Ook staat dit Chakra voor onze verbinding met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Dit Chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan.

Kenmerken van het Zonnevlecht Chakra

Plaats: plexus solaris
Kleur: geel
Emotie: schaamte
Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen
Overactief: dominant, agressief, overactief, met verschillende dingen tegelijk bezig
Element: vuur
Recht: om te handelen

Het Hart Chakra

4e Chakra: Het Hart Chakra – Anahata

Het Hart Chakra staat voor liefde, compassie, geborgenheid en affectie. Als dit Chakra geopend is, ben je meelevend en vriendelijk. Je bent in staat stabiele relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal in dit Chakra. Het zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met anderen.

Kenmerken van het Hart Chakra

Plaats: hart
Kleur: groen
Emotie: verdriet
Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch
Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers, slecht afgebakende grenzen
Element: lucht
Recht: om te beminnen en bemind te worden

Het Keel Chakra

5e Chakra: Het Keel Chakra – Vissudha

Met een goed geopend Keel Chakra kun je jezelf uiten en zeggen wat er in je omgaat. Ook op artistiek en creatief gebied komt dit tot uiting. Je neemt je verantwoordelijkheid voor je persoonlijke behoeften. Dit Chakra verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken. Liegen kan dit Chakra afsluiten.

Kenmerken van het keelchakra

Plaats: keel
Kleur: blauw
Emotie: leugens
Te weinig actief: angst om te spreken, slecht ritme, afasie
Overactief: te veel praten, niet kunnen luisteren, stotteren
Element: geluid
Recht: om te spreken en gehoord te worden

Het Derde Oog

6e Chakra: Het Derde Oog – Ajna

Intuïtie en fantaseren, inzicht en voorstellingsvermogen horen thuis in het Derde Oog Chakra. Ook alles wat niet binnenkomt via je vijf gebruikelijke zintuigen, maar via je zesde zintuig, zoals helderwetendheid, heldervoelendheid, helderziendheid, etc. Dit Chakra is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis.

Kenmerken van het Derde Oog Chakra

Plaats: voorhoofd, tussen de ogen
Kleur: indigo
Emotie: illusie
Te weinig actief: slecht geheugen, slechte ogen, ziet geen patronen, ontkenning
Overactief: hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties, waanideeën, concentratieproblemen
Element: licht
Recht: om te zien

Het Kruin Chakra

7e Chakra: Het Kruin Chakra – Sahasrara

Dit Chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. Een geopend Kruin Chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Een besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben.

Kenmerken van het Kruin Chakra

Plaats: kruin
Kleur: paars
Emotie: gehechtheid
Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, bekrompen opvattingen
Overactief: overdreven intellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd
Element: denken
Recht: om te weten

Geven en ontvangen

Alles in het leven draait om geven en ontvangen. Beide zijn op elk gebied noodzakelijk – zowel op de wereld waarion we leven, als op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Als geven en ontvangen uit balans zijn, raakt het systeem of overstelpt of leeg, en kan het niet langer functioneren. Wanneer een Chakra geblokkeerd is, raken geven en ontvangen verstoord.

Kom weer in balans met Yogatherapie

Tijdens yogatherapie leer je je eigen lichaam en energie diepgaand kennen. We onderzoeken onder andere aan de hand van de Chakra’s waar je klachten vandaan komen en we maken inzichtelijk waar de disbalans zit. Op basis van je fysieke en mentale situatie van dat moment passen we de Yogaoefeningen aan. Samen creëren we zo speciaal voor jou een programma op maat.

Ben je nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

0 reacties op “Wat je moet weten over Chakra’s…

Geef een reactie