Hoe Yoga en Meditatie kunnen helpen bij gewichtsverlies

Waarom eet je ongezond? Waarom vind je het zo moeilijk om zoetigheid en vette bende te laten staan? Als je bent zoals de meeste mensen – en zoals ik – dan is het antwoord eenvoudig. Je eet omdat je comfort zoekt. Je wil het ongemak, de stress de spanning die je ervaart wegduwen. Na een drukke stressvolle dag heb je behoefte aan ‘troost’. Iets dat gelukshormonen activeert. Dat bereik je snel door wat zoets of vets te eten.

Emotie eten

Bij de stress die je al ervaarde, komt nu ook boosheid en teleurstelling omdat je niets gezonds hebt gepakt. En je was juist zo goed bezig. Je gaat vervolgens helemaal los want het is toch een verloren zaak. Maar daar ga je dus de mist in. Het is de kunst om niet te streng te zijn voor jezelf. Dit soort momenten zullen er altijd bij horen.

Je zal begrijpen dat het hier om emotie-eten gaat. Door te snoepen loop je weg voor je emoties of stress. Je kan er echter ook voor kiezen om hier op een eenvoudige en relaxte manier mee om te gaan. Wat ik heb gemerkt, en wat een heleboel anderen merken, is dat yoga en meditatie je kunnen helpen die drang naar comfort weg te nemen. Emotie eten wordt een uitzondering en niet langer de regel. Er ontstaat ook meer waardering voor gezonde voedzame voeding.

Aankomen door stress

Er is een groot verband tussen aankomen en stress. Bij stress maakt je lichaam cortisol aan en komt er veel energie vrij. Deze cortisol en de vrijgekomen energie zorgen ervoor dat je lichaam en je geest in staat van paraatheid komen. Je kan snel reageren op gevaar. Alleen de stress van tegenwoordig ontstaat niet meer door écht gevaar. De extra vrijgekomen energie kan niet gebruikt worden omdat je niet hoeft te vluchten of vechten. Deze energie wordt opgeslagen als (buik)vet.

Yoga en meditatie leren je om meer in het nu te leven. Je gaat uit je hoofd en wordt je bewust van je stressmomenten. Yoga en meditatie helpen je te ontspannen en de rust te bewaren. Je wordt beter in het herkennen van oorzaken die voor jou stress opleveren. Door op deze momenten je mat uit te rollen of te gaan zitten voor een meditatie maak je minder cortisol aan en slaat je lichaam minder vet op.

Controle over je emoties

Zoetverslaving (of een andere verslaving) is vaak een vlucht uit het heden. Grijpen naar je verslaving geeft je maar heel even een beter gevoel. Yoga en meditatie zorgen er echter voor dat je volledig in het hier en nu bent. Of je nu wilt of niet, iedereen gaat uiteindelijk overstag. Je wordt je bewuster van je gevoelens en emoties, leert dat deze bij jou horen en er mogen zijn. Je leert ook hoe je je hier niet in mee laat slepen. Yoga en meditatie zorgen ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Doordat je aandacht aan jezelf schenkt, zorg jij ervoor dat je eetbuien minder worden.

Breng je hormonen in balans

Door regelmatig aan yoga te doen, beïnvloed je verschillende hormoonklieren. Hierdoor komt je hormoonhuishouding in balans. Dit is een goede basis voor een gezond gewicht. Je schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren wanneer het gaat om afvallen. Je schildklier maakt namelijk hormonen aan die je stofwisseling stimuleren. Yoga zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je organen gaat. Deze gaan hierdoor beter werken. Je stofwisseling wordt beter en je zal sneller afvallen.

Er zijn onderzoeken die zeggen dat de stofwisseling door yoga omlaag gaat. Doe je regelmatig aan yoga, dan vertraagt je ademhaling, je bloeddruk en je zuurstofopname. Hierdoor verbruikt je lichaam minder energie en heb je minder eten nodig. Maar omdat yoga je bewuster maakt van wat je lichaam en geest nodig hebben ga je vanzelf minder eten. Je hormoonhuishouding komt in balans, je ervaart minder stress en je eet minder.

Tevreden zijn met jezelf.

Natuurlijk hebben yoga en meditatie altijd een effect op je leven. Maar je moet het niet gaan doen om af te vallen. Je volledig focussen op dit effect werkt averechts. Observeer en accepteer wat er is. Je hele drang om af te vallen komt voort uit ontevredenheid. Het ontstaat uit een afwezigheid van volledige zelfacceptatie. En die ontevredenheid is precies wat ervoor zorgt dat je je niet vrij, gelukkig en kalm voelt. Yoga en meditatie leren je inzien dat je goed bent zoals je bent. Dat je niet hoeft te veranderen. Dat je lichaamsgewicht grotendeels niet belangrijk is. En dat je gewoon kunt ontspannen en jezelf kunt omarmen, precies zoals je bent.
Het is die ontspanning – die onvoorwaardelijke zelfacceptatie – die ervoor zal zorgen dat je steeds beter voor jezelf gaat zorgen. Niet omdat je slanker wilt zijn en niet omdat je indruk wilt maken op je omgeving. Maar omdat je zoveel van jezelf houdt dat je zo goed mogelijk voor je lichaam wilt zorgen. Omdat je jezelf een gezond lichaam vol energie gunt.

Hulp nodig?

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar het kan soms best lastig zijn. Kom je er zelf niet uit, schakel dan een professional in. Bij Eureka! weten ze alles over gewichtsbeheersing en hoe ze je kunnen motiveren. Bij New Life Yoga weten we alles over Yoga en Meditatie. Je kan bij ons terecht voor (online) groepslessen maar we helpen je ook graag persoonlijk middels Yoga Therapie & Coaching.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar van New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie