Yoga bij Prikkelbare Darm Syndroom

We spreken van het prikkelbare darm syndroom (PDS) wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting heeft. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. Een syndroom is een groep van klachten die vaak samen optreden.

Auteur: Mirjam van der Beek van Gelderen

Prikkelbare darm syndroom…wat is dat?

Het prikkelbare darm syndroom heeft de volgende symptomen: gevoelige maag, maagkrampen, afwijkende ontlasting, obstipatie en/of diarree, maagzuur en weinig energie. Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen, problemen in de hormoonhuishouding en/of stress kunnen hieraan ten grondslag liggen. Yoga kan hierbij ondersteunend en helpend zijn.

Adem & Meditatie bij PDS

Iemand met Prikkelbare Darm Syndroom is geneigd om de spanning vast te houden in de buik. Door middel van ademoefeningen kun je het buikgebied weer leren ontspannen. Meditatie kan helpen om te aarden en in contact te komen met jouw lichaam. Klankmeditatie kan hierbij ondersteunend zijn.

Voeding en PDS

Het beste kun je yoga doen voor de maaltijd. Yoga met een volle maag is niet zo fijn om te doen. Bij een diëtist kun je laten checken of je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld: koolsoorten, citrusvruchten, ui, prei, paprika, gluten, lactose).

Top 3 yogahoudingen voor PDS

Twists

Bij een gedraaide houding, ook wel twist of torsie genoemd vindt er een draaiing plaats in de rug. Het zwaartepunt van het lichaam ligt in de buik. De darmen krijgen hierdoor een massage en worden als een spons ‘uitgewrongen’. Twists hebben een prikkelende werking op de darmen en helpen om je lichaam te ontgiften. Wanneer je veel last hebt van verstopping, zijn twists goed om te doen.

Vooroverbuigingen

Een vooroverbuigingis een yogahouding waarbij je het lichaam in een staande of zittende positie het bovenlichaam naar voren brengt in de richting van de aarde.

Vooroverbuigingen kalmeren je zenuwstelsel en brengen je buikorganen in balans (doordat deze inwendig worden gemasseerd). Vooroverbuigingen kunnen zorgen voor meer lenigheid, loslaten van spanning in je heupen en je onderrug, werken rustgevend, geven meer ruimte tussen je wervels, een betere doorbloeding, verlichten irritaties, verbeteren je concentratie en geven meer rust in jouw hoofd. Vooroverbuigingen gaan over overgave en ontdekken hoe je kunt meegaan in een houding.

Achteroverbuigingen

Een achteroverbuiging is een yogahouding waarbij een deel of de hele ruggengraat naar achteren wordt gebogen. Hierdoor ontstaat er ruimte in de buik en de borst. Achteroverbuigingen hebben een activerend en verwarmend effect, geven energie en kracht. Ze maken de ruggengraat soepel en versterken zwakke rugspieren. Wanneer je een achteroverbuiging uitvoert, wordt de vastberadenheid en wilskracht gestimuleerd. Angsten kunnen worden overwonnen. De borst en het hartcentrum worden geopend, waardoor ruimte wordt gecreëerd. Hierdoor verbeteren de ademhaling en vitaliteit van het lichaam. De buikorganen worden gemasseerd en daarmee wordt de spijsvertering bevorderd.

5 tips voor yogalessen bij New Life Yoga voor PDS:

Bij New Life yoga zijn verschillende vormen van yoga te volgen, die geschikt zijn voor mensen met spastische darmen:

Helpt om het buikgebied weer te ontspannen.

Helpt om goed te leren ademen en spanning los te laten. Door de focus naar binnen te keren, wordt je je bewust van spanning in je lichaam en krijg je gerichte oefeningen die kunnen helpen om de pijn te reduceren. Naast de tweewekelijkse lessen op de zondagavond worden er ook geregeld meditatiecursussen gegeven bij New Life Yoga.

Door de vloeiende bewegingen, worden de darmen gestimuleerd en hiermee de stoelgang.

Yin yoga verbetert het bindweefsel in jouw lichaam. Door langer in de houdingen te blijven, keer je met je aandacht naar binnen en leer je stap voor stap te ontspannen.

In de personal klankyoga wordt gebruik gemaakt van instrumenten op en rondom het lichaam, die het water in jouw lichaam in trilling brengen. Hierdoor kan het lichaam weer in balans worden gebracht.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Je bent van harte welkom in de les bij New Life yoga!

Meer informatie over de auteur:

www.mirjamvanderbeek.nl

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie