De overgang naar de menopauze is een krachtige periode om tijd te nemen om te pauzeren en te reflecteren. Het is een natuurlijke overgang die elke vruchtbare vrouw doormaakt, normaal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. De nieuwe generatie vrouwen in deze boeiende levensfase staat volop in het leven en komt alleen nog maar meer tot bloei. Maar om de overgang te zien als een periode waarin je meer kunt winnen dan je verliest, ondanks alle klachten die dat met zich meebrengt, kun je wel wat tips en hulp gebruiken.
Een waslijst aan klachten
Er zijn verschillende overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, wisselingen in je humeur, hartkloppingen, angst, en gebrek aan energie. Veel vrouwen voelen zich onbegrepen en niet gewaardeerd door hun omgeving. Anderen kunnen gevoelens van eenzaamheid, nervositeit en depressie ervaren. Veel vrouwen met ernstige symptomen gaan over op bijvoorbeeld hormoontherapie, terwijl anderen voorgeschreven medicijnen gebruiken om symptomen zoals depressie en opvliegers te verminderen.De beste manier om enkele van de symptomen te verminderen of uit de weg te ruimen, is om de algehele gezondheid te behouden: niet roken, regelmatige lichaamsbeweging en een voedzaam dieet. Er zijn ook alternatieve gezondheidspraktijken zoals acupunctuur en yoga die nuttig kunnen zijn om de symptomen draaglijker te maken.
Laat voeding je medicijn zijn
Het is bekend dat vrouwen met een gezonde leefstijl, die veel groenten (400 gram per dag), fruit (300 gram per dag) en vis (3 x per week) eten, gemiddeld minder klachten hebben dan vrouwen die weinig bewegen en voeding met veel koolhydraten en suikers eten. Dit laatste kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met meer overgangsklachten.
Het eten van bepaalde voeding kan een gunstig effect hebben op de overgangsklachten. Zo zitten in bijna alle groenten, vruchten en granen zogenoemde fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn een goede aanvulling op onze ‘eigen’ vrouwelijke hormonen en zijn vooral te vinden in bijvoorbeeld broccoli, selderij, rode druiven, cranberries, noten (amandelen), lijnzaad en sesamzaad.
Ook isoflavonen hebben een positief werking; bacteriën in de darm zetten isoflavonen om in stoffen die hetzelfde effect hebben als oestrogenen. Isoflavonen stof komt veel voor in soja, linzen en kikkererwten.Water helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en wordt bovendien gebruikt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Om opvliegers te verminderen, wordt veel water drinken aanbevolen tijdens de overgang.Vezels regelen de oestrogeenspiegel in het lichaam, waardoor juist tijdens de overgang het eten van veel vezels ook belangrijk is. Vermijd daarentegen koffie, alcohol en andere opwekkende middelen.Mogelijk heb je het al gemerkt… Alles wat hitte toevoegt aan je lichaam, verhoogt de kans op een opvlieger en slapeloze nachten.
Opvliegers onder controle
Stress is een belangrijke factor bij de mate waarin je opvliegers en andere klachten ervaart. Stress veroorzaakt dat je meer adrenaline aanmaakt – en daarom dus meer opvliegers zult hebben. Een opvlieger ontstaat omdat je interne thermostaat door de verandering in je hormoonhuishouding ontregeld raakt. In de overgang is deze dus van slag en registreer je al snel ‘oververhitting’, met een opvlieger als gevolg. Je interne thermostaat reageert ook op adrenaline; hoe meer adrenaline, hoe sneller je oververhit raakt.Het is bewezen dat mensen die Yoga, Mindfulness, Ademoefeningen, Meditatie en bijvoorbeeld Tai Chi beoefenen minder gestrest zijn. Zij maken minder adrenaline aan. Er zijn nog andere aspecten die kunnen bijdragen aan vermindering van overgangsklachten. Zo kan je interne thermostaat getraind worden, zodat deze niet te snel op tilt slaat. Naar de sauna gaan met afwisselende blootstelling aan warmte en koude kan bijvoorbeeld helpen. Van wisseldouches en koud afdouchen is ook een gunstig effect aangetoond.
Blijf vooral lachen!
Bij matig intensief bewegen maak je het geluks-hormoon endorfine aan. Dit is hetzelfde hormoon dat je aanmaakt wanneer je lacht. Als je 10 seconden lacht, maak je evenveel endorfine aan als wanneer je 10 minuten matig intensief beweegt. Endorfine zorgt ervoor dat je het minder snel heet krijgt. Goed om te weten overigens, dat ook ‘neplachen’ dit effect heeft! Een goede reden om te blijven lachen dus.
Zie ook de voordelen van de overgang
De overgang biedt grote en nieuwe kansen in het leven van een vrouw. Omdat je minder zorghormonen (oestrogeen en oxytocine) aanmaakt, heb je namelijk minder de behoefte om voor anderen te zorgen. De overgang geeft je een kans voor datgene te kiezen wat jou gelukkig maakt. Om diegene te worden die je altijd al had willen zijn. Wat de ander vindt, is minder belangrijk dan voorheen. Dit geeft innerlijke rust. Je weet ook wat jouw sterke en zwakke punten zijn en het is de hoogste tijd om je eigen stralende middelpunt te zijn. Je krijgt meer rust en ruimte voor jezelf!
Yoga helpt bij de overgang
Tijdens yogalessen leer je je bewust worden van wat er in jouw lichaam en energie omgaat en wat daarin specifiek voor jou de juiste balans is. Iedere vrouw is uniek en gaat ook op haar eigen wijze door dit overgangsproces heen. Daarom bestaat er geen “one size fits all” benadering. Dit kan zelfs averechts werken. Het doen van yoga brengt ontzettend veel positieve effecten met zich mee. Het zorgt voor ontspanning van lichaam en geest, en brengt een natuurlijk evenwicht in de stofwisseling, het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Yoga kan helpen tegen overgangsklachten en hormonen zoals oestrogeen positief beïnvloeden.
Yogatherapie en Coaching
Heb je veel last van overgangsklachten en wil je graag op een natuurlijke manier je lijf weer onder controle krijgen? Dan kun je bij ons terecht voor Yogatherapie en Coaching. Tijdens yogatherapie leer je je eigen lichaam en energie diepgaand kennen. Je onderzoekt waar je klachten vandaan komen en we maken inzichtelijk waar de disbalans zit. Op basis van je fysieke en mentale situatie van dat moment passen we de Yogaoefeningen aan. Samen creëren we zo speciaal voor jou een programma op maat.Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!
Liefs, Margo
Top blog Margo!!!;-)
Dankjewel Anita!