Wat te doen bij rugpijn

Veel mensen hebben last van rugpijn. Pijn in je rug is lastig en vervelend, je wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Wat je zelf kunt doen om van je klachten af te komen of hoe je rugklachten kunt verminderen, lees je in dit artikel. 

Wat is lage rugpijn?

Mensen met lage rugpijn hebben een zeurende of stekende pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral bij lang staan of zitten, maar ook bij bewegen, kunnen dergelijke rugklachten flink pijn doen.Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen, zoals bij mij, komt het geregeld terug. Zelf heb ik al vanaf mijn 12e regelmatig last van mijn rug.

 

Waar de rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij ernstige pijn in de rug is er niet altijd sprake van een ziekte of structurele beschadiging. Duidelijk is wel dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten. Ze zijn simpel gezegd ‘uit vorm’ of ‘uit balans’.Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugklachten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • Plotselinge hevige inspanningen verrichten;
 • Veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen;
 • Lang in een houding blijven zitten of staan;
 • Overgewicht;

 

Gevolgen van rugklachten

Voor de meeste mensen is rugpijn een acuut verschijnsel, voor anderen is het echter chronisch. Langdurige rugpijn beïnvloedt je dagelijkse leven op een onprettige manier. Je humeur kan eronder lijden, maar ook het huishouden en je werk. Je hebt vaak minder zin in sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren. Dit beïnvloedt je levenskwaliteit.Rugpijn kan vanzelf weer overgaan, maar dit is helaas niet altijd het geval. Veel voorgestelde oplossingen voor rugpijn zijn dan onder andere:

 • fysieke therapie
 • medicatie
 • fysiotherapeutische oefeningen
 • een operatie

Jammer genoeg zijn deze behandelingen niet altijd blijvend succesvol. Tot wel tachtig procent van de mensen ervaart binnen een jaar opnieuw pijnklachten…

Wat kun je zelf doen bij rugpijn?

Bij terugkerende rugklachten en zeker wanneer je langere tijd last hebt van rugklachten, kun je letten op de volgende dingen, om te kijken hoe ze jouw rugpijn beïnvloeden:

Massage Dagelijks een korte massage van ongeveer tien minuten helpt bij het voorkomen van ontstekingen in spieren. Daarom is het ook een goede manier om te herstellen van een blessure.

Slapen Met rugpijn kun je vaak moeilijk in slaap komen. Je weet niet hoe je liggen moet zonder pijn. Mogelijk zit je in een vicieuze cirkel. Doordat je slecht slaapt, voelt je rugpijn erger. Je lichaam komt niet goed tot rust. Ook een slechte slaaphouding kan de pijn verergeren. Yoga heeft een positief effect op je slaap.

Houding Een (onbewust) slungelige houding is slecht voor je. Vooral als je heel lang onderuitgezakt zit, achter je computer bijvoorbeeld, heeft dit een nadelig effect op je onderrug. Ga rechtop zitten, hou je schouders ontspannen en zorg dat je lichaam wordt ondersteund door de achterkant van de stoel. Houd je voeten plat op de vloer. Door Yoga word je je bewust van je houding.

Versterk je spieren Verschillende studies tonen aan dat het verbeteren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op de lange termijn rugpijn vermindert. Yoga kan hierbij helpen.

Blijf bewegen Bewegen is een van de meest effectieve manieren om snel te herstellen van rugpijn. Het lijkt soms onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van je rug weer in vorm komen, is door beweging. Blijf bewegen, maar forceer niet! Vooral sporten als zwemmen, wandelen en yoga zijn goed om te doen.

Het effect van Yoga bij rugklachten

 

Er zijn verschillende onderzoeken die de positieve invloed van yoga benadrukken. Yoga helpt bij het aanleren en vasthouden van een goede houding, het brengt spieren en pezen in balans en voorkomt stijfheid die vaak tot rugklachten leidt.Ik kan dit uit eigen ervaring bevestigen: sinds ik dagelijks even de tijd neem voor wat houdingen, voel ik eerder waar het mis gaat en kan ik ingrijpen door de juiste oefeningen te doen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste vorm van yoga kiest en deze oefeningen ook op de juiste manier uitvoert. Ik raad je dan ook aan om niet zomaar naar een willekeurige yogales te gaan.

Bij New Life Yoga hebben we ervaring in Yoga bij rugklachten. Met Yogatherapie en Coaching leer je je eigen lichaam diepgaand kennen. Het is belangrijk om vanuit de pijnklachten te kijken naar geschikte oefeningen.

 

Rugklachten voorkomen

Wil je vooral rugklachten voorkomen? Dan kun je ook deelnemen aan onze diverse groepslessen.Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op! 

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar van New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl

06 – 387 502 58[

0 reacties op “Wat te doen bij rugpijn

 1. Shirley E. van Dal zegt:

  Helemaal waar. Als chronisch rugpatiënt (hernia, spit en lumbago) kan ik deze adviezen alleen maar bekrachtigen. Daar waar ik voorheen elk jaar 1-3 injecties per jaar in mijn rug kreeg tegen de pijn, doe ik het sinds New Life Yoga zonder! Ben lid van het eerste uur, dus tel maar uit!

  • Margo zegt:

   Wat ontzettend goed om te horen Shirley! Hopen dat je er nog heel erg lang baat bij mag hebben.

Geef een reactie