Tips om te ontspullen

Ontspullen?

Ontspullen zorgt niet alleen voor meer ruimte en rust in je huis, maar ook in je hoofd. In dit artikel geef ik je 20 tips om je huis te ontspullen. Simpel en direct toepasbaar.

Meer rust door ontspullen

Steeds wanneer je spullen die je niet meer nodig hebt, en waar je dus eigenlijk niets meer aan hebt, uit je leven gooit, wordt je leven iets lichter, luchtiger en rustiger. Je schrapt letterlijk ballast uit je leven.

Overbodige spullen maken namelijk je leven zwaar. Ze zijn onnodig. Wil jij meer vrijheid en lichter leven? Zorg dan dat je alle overbodige meuk van je zolder, uit je kledingkast en je boekenkast weg doet. Ontspullen maakt je leven simpeler en rustiger, en je hoofd kalmer.

Hoe meer je ontspult, hoe leuker het wordt

Door de jaren heen verzamelen we behoorlijk wat spullen om ons heen. Voor een deel nodig, voor een groot deel overbodig. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je er genoeg van hebt. Er moet iets gebeuren. Ontspullen zorgt uiteindelijk voor een opgeruimd huis en hoofd. Maar het is toch lastig om een begin te maken. Je hebt die spullen niet voor niets bewaard, toch?

Voorbeeld. Je hebt heel bewust die geweldige schoenen in die bijzondere kleur bewaard. Want je koopt binnenkort vast wel iets waar ze bijpassen. Na een jaar staan ze nog steeds onaangeroerd in de kast. Je realiseert je dat je er nooit iets bij zal vinden.

Weg ermee. Misschien kan je er iemand anders heel blij mee maken. En je zal zien, als je eenmaal begonnen bent met ontspullen, dan wordt het steeds leuker.

Ontspullen: 20 simpele tips

Vandaag geef ik je 20 tips die je direct kunt toepassen bij het ontspullen van je huis. Zo kun je snel aan de slag.

Begin klein en vraag jezelf af: ”Wat kan ik nu – direct – weg doen?” en zet die stap meteen. Denk niet groot, maar doe het in kleine stapjes.

  1. Zet een krat, doos of kist klaar waar je overbodige meuk in kwijt kunt. Alles wat je kwijt wilt kun je daar alvast in doen.
  2. Later zoek je uit welke dingen je wilt verkopen of weggeven, welke naar de kringloop kunnen en welke naar de stort moeten.
  3. Maak ontspullen een vast onderdeel van je dag. Als je elke dag iets wegdoet maak je snel vooruitgang. In een heleboel kleine stapjes krijg je alles voor elkaar
  4. Ontspullen kan trouwens ook op je laptop of telefoon. Minder apps, overbodige mailtjes, mislukte foto’s, een kleinere vriendenlijst (ik gooide maar liefst 600 contacten uit mijn vriendenlijst op Facebook) maken je digitale leven luchtiger.
  5. Haal al je keukengerei tevoorschijn. Leg het naast elkaar en leg alleen terug wat je echt gebruikt. En dus niet wat al een jaar ongebruikt in de la of in de kast ligt.
  6. Investeer in multifunctionele keukenapparatuur. Sommige keukenmachines vervangen wel vier apparaten.
  7. Waarom heb je zoveel servies? Geef je regelmatig etentjes voor hele grote groepen? Of is dit al heel lang geleden en gebeurt dat eigenlijk nooit? Bewaar alleen de dingen die je gebruikt en die je mooi vindt.
  8. Nu is je voorraadkast aan de beurt. Alles eruit, maak de kast schoon en zet alleen de producten terug die nog goed zijn en die je daadwerkelijk gaat eten. Sorteer ze ook gelijk, zodat je goed het overzicht hebt.
  9. Doe hetzelfde in de badkamer. Haal alles tevoorschijn en leg alleen de spullen terug die je het afgelopen jaar gebruikt hebt. Heb je echt zoveel doucheproducten nodig in je douche? Check gelijk of producten over de datum zijn.
  10. Je schoenen. Heb je die echt allemaal nodig? Wanneer heb je ze voor het laatst gedragen? Doe ze in een zak voor de kledingverzameling. Iemand is je dankbaar.
  11. Sorteer je boeken. Boeken die je van jezelf “moet” lezen, maar waar je steeds niet aan toe komt? Doe ze weg! Je moet niks – weg met die ballast.
  12. Tijdschriften die je nooit hebt gelezen ga je ook nooit meer lezen. En tijdschriften die je wel al hebt gelezen lees je echt niet nog een keer. Hoe pijnlijker het voelt om die stapel weg te doen, hoe beter je je voelt als je de stap hebt genomen.
  13. Kom je tijdens het ontspullen dingen tegen die echt gelijk weg kunnen? Neem de moeite om te recyclen en doe ze in je juiste bak of zak.
  14. Ligt er zoveel kleding in je kast dat je niet meer ziet wat je allemaal hebt? Vouw/rol dan je kledingstukken zo klein mogelijk op en zet ze rechtop naast elkaar in je kast of la: rolletjes nemen minder ruimte in dan een stapel en je kleding kreukt minder.
  15. Gebruik dezelfde soort (en kleur) kledinghangers, dan hangen je kleren overzichtelijker op een rij.
  16. Maak van januari een onspulmaand. Gooi gelijk overbodige kerstspullen weg. Check dit voordat ze terug gaan achter de schotten of op de zolder, en kijk gelijk of daar nog spullen liggen die weg kunnen.
  17. Bewaar je die Pokémon kaarten of die postzegelverzameling omdat je er zo blij van wordt? Verzamelen kan leuk zijn – een verzameling bewaren is veel minder leuk. Laat het verleden los en maak ruimte voor de toekomst! Mijn postzegelverzameling moest eraan geloven. Ik had altijd gedacht dat deze me rijk zou maken. Dat klopte. Degene waar het naartoe ging was zo blij, dat dit mij een heel rijk gevoel van dankbaarheid bezorgde.
  18. Kom je spullen tegen met emotionele waarde? Verzamel die dan in een speciale doos, en bewaar deze voor later. Ik heb nu 1 doos met herinneringen, in plaats van 4 dozen. Je zal zien dat het steeds makkelijker wordt om los te laten. Het loslaten van spullen is trouwens niet hetzelfde als het loslaten van herinneringen. Zeg “dankjewel” voordat je iets weggooit en maak desnoods foto’s tijdens het ontspullen. Hang die kindertekeningen op of zet die verjaardagskaart met mooie tekst zichtbaar op een kastje.
  19. Nieuwe aankopen? Weet wat je in huis hebt. Het is handig als je dat in één oogopslag kunt zien. Gooi verpakkingen daarom zo veel mogelijk weg.
  20. Als je iets nieuws hebt gekocht, bedenk dan iets in dezelfde categorie dat je wegdoet. Zo voorkom je dat je huis toch stiekem weer dichtslibt met spullen.

In je eigen tempo

Ontspullen doe je in je eigen tempo en je gaat zo ver als voor jou prettig voelt. Je doet het niet voor anderen, je doet het voor jezelf. Je gunt jezelf een rustiger, lichter huis en leven.

Een opgeruimde leefomgeving zorgt voor meer innerlijke rust en houvast. Hierdoor voel je je krachtiger op andere gebieden in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit eenvoudig en blijvend te verhogen.

Toch te moeilijk

Vind je het toch nog moeilijk om te beginnen? Begin een 30 dagen challenge met een vriend(in)!

Op de eerste dag gooi je alle twee één ding weg, op dag twee gooi je twee dingen weg en zo komt er elke dag een artikel bij. Als je dan dertig dagen verder bent (wat best een uitdaging zal zijn) heb je ineens heel veel ruimte.

Ben je al begonnen met ontspullen? Welke voordelen ervaar jij het meest?
Laat het me weten in een reactie op dit artikel. Zo inspireren we elkaar.

Liefs, Margo


Wil jij ook meer rust ervaren? Wil je weten wat yoga voor jou kan betekenen?
Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie