Tips bij een burn-out

Tips bij een burn-out

We hebben het altijd maar druk. Je week is volgepland met werk, sporten, gezin en je huis moet er natuurlijk ook spik en span uitzien. We kunnen gelukkig veel aan, maar genoeg is genoeg. Steeds vaker wordt er een burn-out geconstateerd. Ook al bij jonge mensen. Het is een van de grootste oorzaken van langdurig ziek zijn.

Als je een burn-out hebt ben je te lang blootgestelt aan stress. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Heb je een burn-out, dan wil je zeker weten dat je volledig herstelt. Daarbij wil je je leven zo aanpassen zodat dit nooit meer kan terugkomen. Maar hoe doe je dat?

Hoe ontstaat een burn-out

Een burn-out is het gevolg van langdurig onder stress staan. Deze stress kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan je werk in combinatie met privé, je ambities, de lat hoog leggen, of ervaringen uit je verleden. Je lichaam geeft aan dat het genoeg is. Je kan gewoon niet meer. Je slaapt slecht, je functioneert niet meer goed, je bent vergeetachtig en het lukt allemaal niet meer.

Volgens de jaarlijkse TNO-Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) heeft ongeveer 17 procent van de werknemers burn-out gerelateerde klachten. Een serieus probleem, want een burn-out heeft een grote impact op hoe je je voelt, je gezondheid en hoe je functioneert (niet alleen op het werk). Je hebt tijd en vooral heel veel rust nodig om te herstellen van deze blootstelling aan teveel stress.

Bedenk dat mensen die een burn-out krijgen vaak perfectionistisch zijn en alles graag goed willen doen. Het zijn doorzetters die niet willen opgeven.

Het kan voor je gevoel heel erg lang duren voordat je weer uit de burn-out komt. Vergeet echter niet dat je burn-out er ook niet “zomaar” was. Je hebt deze over een langere periode opgebouwd. Je kan daarom niet van je lichaam en geest verwachten dat je binnen een paar maanden weer helemaal fit bent. Het kan zomaar een jaar (of langer) duren om te herstellen.

Tip 1: Ademoefeningen bij een burn-out

Tijdens de eerste fase van je burn-out ben je waarschijnlijk nergens toe in staat. Uit bed komen kost al veel energie, laat staan dat je je yogamat uitrolt voor een yoga-sessie. Geef jezelf de rust en ruimte om helemaal niks te doen. Vecht hier niet tegen, maar geef eraan toe. Op een gegeven moment merk je vanzelf dat je weer in staat bent om steeds iets meer te doen. Dit kan variëren van een korte wandeling buiten, tot een paar keer per dag bewuste ademoefeningen om tot jezelf te komen.

Als je een burn-out hebt zul je herkennen dat je adem vaak “hoog” zit. Ontspannen ademen, richting de buik, zorgt ervoor dat je je beter voelt. Je gedachten zullen regelmatig afdwalen. En dat mag ook. De oplossing is om je hier bewust van te zijn en weer naar je adem toe te gaan. Uit ervaring weet ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar oefening baart kunst en uiteindelijk lukt het.

Tip 2: Slaapyoga

Wanneer het je lukt je weer wat beter te ontspannen, dan kun je Yoga Nidra of slaapyoga proberen. Deze bijzondere yogavorm, waarbij je alleen maar op je rug ligt, brengt je in de diepste staat van ontspanning. Het geeft je een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf. Je reset volledig je lichaam en geest. Yoga Nidra is daarmee een van de krachtigste tools die Yoga je kan bieden.

Tip 3: Yoga en Qigong bij een burn-out

Voel je dat je lichaam al iets meer aankan, dan is het moment gekomen om meer in beweging te komen. Welke vorm van yoga je wilt beoefenen is helemaal afhankelijk van je behoefte, kracht en lenigheid. Ook Qigong is fijn om je bewuster te maken van je lichaam. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je kiest, als het maar bij jouw behoefte aansluit. Het fijne van yoga en Qigong is dat je het op je eigen manier kunt doen en je er uit kunt halen wat voor jou belangrijk is. Het uiteindelijke doel is dat je vooral uit je hoofd gaat, naar je gevoel. Yoga en Qigong brengen je tot rust, waardoor je je gedachten weer even kunt ordenen. Daardoor merk je dat je de wereld weer wat luchtiger kan overzien.

Yoga en vooral ook Qigong leren je bovendien om dieper te ademen. Het leert je om je te weren tegen stressvolle situaties en hoe je op een bewuste manier omgaat met situaties die normaal stress zouden opleveren. Je leert stress ook eerder herkennen, zodat je hierop kan inspelen.

Tip 4: Yogatherapie & Coaching

Het kan zijn dat je er er nog niet aan toe bent om Yoga of Qigong in groepsverband te doen of dat je gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Dan biedt Yogatherapie & Coaching uitkomst. Bij Yogatherapie & Coaching pakken we het totaalplaatje aan. Beweging, buiten zijn, ontspanning, voeding en gedrag zijn ook onderdeel van deze aanpak.

Je leert je eigen lichaam kennen en je grenzen te ontdekken. Fysieke bewegingen sunchroniseren we met de ademhaling. Al deze aspecten zorgen ervoor dat je in het “nu” komt. Je leert dat jij de baas bent over je gedachten. En dat je zelf invloed uit kunt oefenen op hoe je reageert in stressvolle situaties. Doordat je fysiek bezig bent en tegelijk mentaal getraind wordt, ga je letterlijk en figuurlijk sterker in je schoenen staan. Je leert accepteren wie je bent en dat jouw emoties en gevoelens er mogen zijn.

Het houdt dus niet op wanneer je van de mat afstapt. Je leert een levensstijl die ontzettend veel voordelen met zich meebrengt en helpt om een (nieuwe) burn-out tegen te gaan.

We bouwen alles wat je doet heel langzaam weer op en passen indien nodig en gewenst ook je voeding aan.

Het belangrijkste echter: Je gaat weer dingen doen waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie