De situatie in de wereld kan gehoorlijk beangstigend zijn. Oorlogen, milieuproblemen? Hoe ga je daarmee om? Iedereen gaat weer anders om met een moeilijke situatie. Het is dan ook niet gek of abnormaal om geraakt te worden door de huidige omstandigheden. Angst hebben of angstig zijn is niet leuk. Toch heeft angst een belangrijke functie. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, het helpt mensen (en dieren) om gevaarlijke situaties te herkennen. Er zijn verschillende gradaties van angst; van mildere vormen zoals onrust en bezorgdheid, tot extreme vormen zoals paniek en angstaanvallen.
Wanneer angst je leven gaat beheersen
Angst hoort dus bij het leven. Maar wat als angst je leven gaat beheersen? Bijna 20% van de Nederlanders heeft ooit in het leven last gehad van een angststoornis. (Bron: www.angst.nl/angst/epidemiologie ) De afgelopen jaren is het aantal mensen met angsten nog verder toegenomen. Angst is er in vele vormen. Angstgedachten over gebeurtenissen uit het verleden, of misschien over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst. Angst om bijvoorbeeld dierbaren te verliezen, je baan kwijt te raken, ziek te worden, dood te gaan. Er zijn zoveel dingen die angstgevoelens kunnen oproepen. Iedereen kan wel een voorbeeld bedenken.
Ook Corona heeft voor veel angst gezorgt. En op het moment de oorlogen in de wereld en klimaatveranderingen. Als angst en onrust lang aanwezig zijn, heeft dat een schadelijke invloed op ons fysieke en geestelijke welzijn. Wat kun je doen als deze angsten je continu bezighouden? En wat als deze zich omzetten in angstaanvallen? Overmatige angst kan het plezier in je leven doen verbleken, je verliest de vreugde bij de dingen die je doet. Begrijpelijk misschien, maar vooral ook heel erg zonde! Zeker als je bedenkt dat bij een angststoornis het immuunsysteem verstoord raakt…
Adem in en adem uit
Wanneer je angstig bent, gaan je spieren zich aanspannen. Je lichaam verstijft en verkrampt. Wanneer dit erg intens is verlies je je contact met je gevoel en heb je op dat moment vaak ook problemen met je adem. Je ademt stagneert of wordt snel en oppervlakkig. Hierdoor krijg je minder zuurstof binnen. Dit leidt tot een stressreactie van het lichaam, omdat je lichaam het gevoel heeft dat het op de vlucht is. Dat verergert de angstaanval alleen maar meer. En zo is de cirkel rond…
Het is belangrijk dat je je bewust wordt van je adem, wanneer je angstig bent. Dit kun je al doen door rechtop te gaan zitten, je ogen te sluiten en je te focussen op je adem. Hou je aandacht bij de adem, verleng en verdiep deze, zonder teveel moeite te doen. Adem via je middenrif of je buik. Wanneer je dit een tijdje hebt gedaan, laat je het bewust ademen los en zul je voelen hoe je nu rustig en ontspannen, op een natuurlijke manier ademt. Wanneer je adem stroomt kom je weer in contact met je lichaam. Je lichaam en geest komen tot rust, waardoor de stressreactie verdwijnt. Er wordt meer zuurstof opgenomen in het lichaam, waardoor je ook meer ruimte in je hoofd creëert.
Eet warme voeding
Met voeding kan je de gevolgen van angst beperken. Zorg dat zowel ontbijt, lunch als diner warm zijn. Vooral vettige voeding is goed. Denk bij het ontbijt aan havermoutpap met notenmelk en kaneel. Eventueel met wat gebakken fruit. Een warme lunch als hoofdmaaltijd met volle granen en warme groenten, plantaardige eiwitten, bonen, linzen of erwten. Eet s’avonds soep of de restjes van de lunch. Gebruik bij iedere maaltijd wat olie, zoals noten of olijfolie. Drink tussendoor thee van kruiden zoals venkel, anijs of dille. Warme kruiden en gezonde vetten ondersteunen je herstelproces.
Bewegen
Naast de ademoefeningen en voeding, zijn ook Yogahoudingen erg waardevol bij het overwinnen van angsten. Het uitvoeren van de specifieke houdingen zorgt er namelijk voor dat de spanning uit je lichaam gewerkt wordt. Na inspannen ben je beter in staat om te ontspannen. Je warmt het lichaam op, werkt de spanning uit je lijf en legt tegelijkertijd je focus op een diepere ademhaling. Focus op de adem in de houdingen zorgt ervoor dat er in je hoofd geen plaats meer is voor afleidende gedachten of angsten. Hierdoor creëer je zowel lichamelijk als geestelijk meer rust en ontspanning.
Welke oefeningen helpen tegen angst?
Er zijn verschillende houdingen die erg prettig kunnen zijn bij het overwinnen van angsten. Enkele voorbeelden zijn de Kindhouding, de Staande Tang, de Liggende Twist en bij iedere Yogi bekend vanuit de eindontspanning: Savasana. Daarnaast kunnen Yoga-oefeningen als de Gebroken Kaars erg prettig zijn. Je plaatst hierbij – liggend – je zitvlak zo dicht mogelijk tegen de muur aan. Daarbij plaats je eventueel een klein kussentje onder de rug. De handen liggen langs het lichaam of zijwaarts op schouderhoogte en de voeten strek je weg richting het plafond. Adem rustig en kalm in en uit voor ongeveer 10 minuten. Je zult voelen hoe je tot rust komt.
Dergelijke omgekeerde houdingen werken altijd rustgevend, omdat zuurstofrijk bloed sneller het hart en het hoofd bereikt. Ook de Neerkijkende Hond kan dus erg effectief zijn. Verder zijn houdingen waarbij je de borst opent en meer ruimte geeft, zoals de Opwaartse Hond en de Sfinx, ontspannende oefeningen.
Door de bewegingen en de ademhaling gaat de energie weer stromen en kunnen opgehoopte spanningen wegstromen. Neem iedere dag een half tot heel uur de tijd voor Yoga.
Na de diverse oefeningen helpt Yoga Nidra om de uitwerking goed te ervaren en om optimaal te ontspannen.
Meditatie
Angsten ontstaan vaak door gedachten. Gedachten zijn er gewoon, het lijkt eigenlijk alsof je er geen controle over hebt. Maar ze kunnen je wel bang en angstig maken. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je je angsten kunt overwinnen?
Weet dat je in staat bent om controle uit te oefenen op je gedachten. Dat is niet zomaar even snel gedaan, maar het kán wel. Dat begint met het bewust worden van je gedachten en dat je jezelf leert dat jij invloed kunt uitoefenen op jouw gedachten, in plaats van dat ze invloed uitoefenen op jou. Dit leer je door middel van meditatie.
Ik raad je zeker aan om bij angstaanvallen contact op te nemen met een arts. Angstaanvallen dienen altijd serieus genomen te worden. Wanneer je echter Yoga en Meditatie integreert in je dagelijkse leven, zul je merken dat je beter in staat bent om het geheel te overzien. Je focus zal toenemen en je zult minder snel gespannen zijn. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar je focus, gedachten en beweging, maar ook naar je voeding. Zo kunnen alcohol en cafeïne ervoor zorgen dat de angst erger wordt.
En – ook erg belangrijk – omring jezelf met positieve mensen!
Yoga als therapie bij een angststoornis
Bij New Life Yoga weten we alles van de voordelen die Yoga biedt. We steunen je dan ook graag in je eigen herstelproces, zowel fysiek, mentaal, als emotioneel. Dit kan tijdens de diverse groepslessen, maar je kunt bij ons ook terecht voor Yogatherapie en Coaching.
Tijdens Yogatherapie leer je je eigen lichaam en energie diepgaand kennen. Je onderzoekt waar je klachten vandaan komen en we maken inzichtelijk waar de disbalans zit. Op basis van je fysieke en mentale situatie van dat moment passen we de Yogaoefeningen aan. Samen creëren we zo speciaal voor jou een programma op maat.
Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!
Liefs, Margo
Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga
info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58