De kracht van Yoga

De kracht van Yoga

Glimlachend kijk ik naar mijn coachee. Opgewekt komt ze binnen. Wat een verandering. De afgelopen weken is ze haar ui aan het afpellen. Laagje voor laagje komen we zo bij haar kern. Dat ging gepaard met de nodige tranen. Net als bij het pellen van een echte ui. Ze leert steeds meer los te laten. Er ontstaat zo ruimte voor nieuwe, mooie dingen. Het is prachtig om te zien.

Onbeschreven blad

Als pasgeboren baby’s zijn we allemaal nog een onbeschreven blad. Wanneer we opgroeien en ervaringen opdoen, verzamelen we onze “lagen”. Die lagen bestaan onder andere uit gebeurtenissen en daaraan gekoppelde emoties.

Ook je omgeving, je (voor)ouders en je vrienden dragen hun steentje bij aan het opbouwen van lagen. Dit is op zichzelf niets verkeerds. Het vormt wie je bent en bepaalt hoe je op de dingen om je heen reageert.

Dat laatste gebeurt niet altijd bewust. Soms begrijp je niet altijd waarom je op een bepaalde manier reageert. Dat kan verwarrend of zelfs belastend zijn. Zeker wanneer de reactie intens is en je heel emotioneel, chagrijnig of verdrietig reageert. Een kleine trigger kan dan al voldoende zijn om een reactie uit te lokken.

Patronen doorbreken

Soms ontstaan er tijdens de ontwikkeling van je persoonlijke lagen gedragspatronen die je graag wilt doorbreken. Sommige lagen kunnen behoorlijk in de weg zitten. Het is fijn om die patronen en gedragingen dan los te kunnen laten.

Yogahoudingen, meditatie, ademoefeningen en Yoga Nidra helpen hierbij. Door Yoga leer je naar je geest én lichaam te luisteren. Je neemt bewust tijd voor jezelf en je leert patronen herkennen. Zo kom je terug bij je authentieke zelf. Je veranderd of laat aangeleerde reacties los.

Voelen in plaats van praten

Mijn coachee had al heel wat therapeuten bezocht. Ze zat niet lekker in haar vel en voelde zich neerslachtig. Ze wist alleen niet waarom. Tijdens de verschillende therapieën werd er gepraat, gepraat en nog eens gepraat. En hoewel praten over je gevoelens en problemen altijd goed is, kwam mijn coachee ondanks al deze gesprekken met geen mogelijkheid tot de kern. De gespreksthearpieën die ze volgde kwamen voort vanuit het hoofd. Nu voelen we vanuit het lichaam.

De taal van je lichaam

Je lichaam heeft je zoveel te vertellen. Als je maar goed luistert naar zijn taal. Door bewust  van binnen en van buiten te voelen, kom je met behulp van Yoga bij je authentieke zelf. Tot diegene zonder al die verzamelde lagen.

Door bewust en doelgericht de ui af te pellen kom je tot de kern. “Problemen”  worden inzichtelijk, opgelost of verlicht. Dit doet vaak pijn. Voelen is niet altijd leuk. Rationeel dingen benaderen of wegstoppen is veel makkelijker. Het kost ook tijd om tot jezelf te komen. Het is hard werken. Maar het is het absoluut waard.

Opluchting

Mijn coachee heeft gewerkt aan houdingenademtechniekenmeditatie en we hebben Yoga Nidra ingezet. Allemaal persoonlijk afgestemd op haar behoeften. We zijn immers allemaal anders. Zowel onze authentieke zelf is uniek, als ook de ervaringen die we in ons leven hebben opgedaan.

Wat is ze al ver gekomen de afgelopen weken, mijn coachee. Ze ervaart meer ruimte in haar lichaam en hoofd. Dat lucht enorm op. Er is weer ruimte voor nieuwe en mooie dingen. Ze zit een stuk lekkerder in haar vel.

Ze stopt nooit meer met yoga, zegt ze. Ze wil niet dat nieuwe nare ervaringen kans krijgen om zich opnieuw te nestelen in haar systeem. Wat is het mooi om te zien hoe ze gegroeid is en opgebloeid is. Ik hoop van harte dat ik haar na het doorlopen van het traject nog regelmatig bij ons op het matje mag zien.

Wil jij ook alles uit het leven halen? Pel samen met mij jouw ui af. En kom weer in balans.

Ben je nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over wat yoga voor jou persoonlijk kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie