Hoe gebruik je Yogaballen

Hoe gebruik je Yogaballen

Een Yogabal, ook wel een massagebal, myofascial of trigger point bal genoemd is een makkelijk mee te nemen massage hulpmiddel. Ideaal voor het behandelen van gevoelige plekken in je spieren. Dit kunnen pijnpunten, verklevingen of knopen zijn, ook wel Trigger points genoemd. Daarbij kan de bal ook ingezet worden om door te dringen tot het dieper gelegen bindweefsel.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn spiercontracties, pijnlijke verhardingen, die niet meer weten wat ‘ontspanning’ is. Het signaal gaat naar de hersenen dat er pijn is en dit legt die spier lam of laat deze minder werken. Triggerpoints beperken de flexibiliteit en kracht van de spieren. Door deze triggerpoints gericht te masseren, verbeter je juist flexibiliteit en kracht.  Regelmatige triggerpoint massages brengen je spieren weer in optimale conditie.

Voor triggerpoint massages kun je een bal gebruiken. Er zijn massageballen. of Yogaballen, in verschillende formaten, maar er kan ook een tennisbal gebruikt worden. Een Yogabal verdeelt de druk iets beter en voelt wat minder scherp aan. Een Yogabal is bovendien gemaakt van rubber, wat voor een goede grip zorgt. Maar, zoals gezegd, een tennisbal werkt ook prima.

Bindweefsel en Yin Yoga

Je kan de Yogabal ook inzetten tijdens je Yin Yoga practice om je bindweefsel te stimuleren.

Bindweefsel (fascia) bevindt zich als een aaneengesloten netwerk in ons hele lichaam. Het zit om spieren, in spieren en in de spiervezels. Ook om organen, botten en zenuwen en onder onze huid zit bindweefsel. Bindweefsel is als een soort lijm. Het houdt alles bij elkaar. Stel het je voor als een spinnenweb door je hele lichaam.

Bij het ouder worden word je stijver en raak je vaak bewegingsvrijheid kwijt. Dit komt omdat bindweefsel zich samenbindt, waardoor er knopen in komen. Omdat het bindweefsel om je spieren en je organen zit, beïnvloedt dit ook de werking hiervan. Het is dus belangrijk om het bindweefsel op een goede manier te blijven stimuleren en zo verklevingen te voorkomen.

Bij Yin Yoga blijven we langer in een houding, om zo het bindweefsel te stimuleren. Door daarbij een Yogabal in te zetten stimuleer je het bindweefsel nog gerichter, op plekken die wel wat extra doorbloeding kunnen gebruiken. Je komt zo zelfs dieper dan via een bindweefsel massage. Door te ontspannen in een pose vloeien spanning en pijn weg.  Door de massage met de ballen worden afvalstoffen uit de knoop geperst. De ontstane lege plek wordt opgevuld met nieuw vers bloed met zuurstof en mineralen.

Het gebruik van de bal

Ik leg hier uit hoe je een Yogabal gebruikt om trigger points los te maken en het bindweefsel te stimuleren.

Het idee van een massage is om specifieke druk uit te oefenen op een stijve of pijnlijke plek in een spier. Beweeg de bal tussen je lichaam en de vloer of de muur, of gebruik, indien mogelijk, je hand om druk uit te oefenen op de bal. Het idee is eigenlijk om de bal vooral te gebruiken op plekken waar je met je hand niet gemakkelijk bij kunt. Daarnaast kun je met een bal vaak meer druk uitoefenen.

Het is daarbij belangrijk dat de dosering van de druk zodanig is dat er altijd ontspanning in de spier blijft. Wanneer je niet meer kunt ontspannen dien je de druk te verlagen. De massage mag echter best een beetje pijn doen, zoals bij een stevige sportmassage.

Wanneer je de juiste druk hebt gevonden beweeg je de bal of blijf je ontspannen in de Yin houding. Ontspan zo goed mogelijk. Hou je adem rustig en kalm. Je zal merken dat de pijn langzaam afneemt. Na afloop voel je dat de spieren en het bindweefsel minder stijf aanvoelen en dat bewegen gemakkelijker gaat.

Zelfherstellend vermogen

Hoe pijnlijker de plek, hoe belangrijker het is om deze plek te stimuleren. De pijnlijkste en grootste plekken geef je daarom ook de meeste aandacht. Na het losmaken beweeg je nog even.

Met de massageballen stimuleer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Je spieren kunnen weer ontspannen. Je verbetert de conditie van je huid. Je bindweefsel wordt doorbloed en je geniet van de innerlijke rust na een massage. Jouw energie kan nu letterlijk weer stromen.

En het is ook gewoon fijn om zo af en toe lekker je voeten of nek los te rollen. Zeker nu we nog maar zo weinig lichamelijk contact maken met anderen.

Luister naar je lichaam en wees creatief.

Leren hoe je Yogaballen gebruikt

Heb je inspiratie nodig? Wil je meer leren over het gebruik van de ballen?

Docente Bernanda geeft regelmatig een uitgebreide Yin special met de ballen.

Ben je nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar van New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie