Hoe Yoga helpt bij depressie

Voel jij je somber? Kan niets of niemand je opvrolijken? Heb je negatieve gedachten die langer dan 2 weken aanhouden? Dan zou het zomaar kunnen dat je een depressie hebt. Depressie is een aandoening die miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt.

Wat is een depressie nou eigenlijk?

Bij een depressie kun je de volgende symptomen ervaren:

  • veranderde eetlust
  • moeheid
  • slaapproblemen
  • neerslachtigheid
  • geen of weinig plezier ervaren
  • concentratieproblemen
  • geen zin meer hebben in het leven
  • verslaving aan middelen om je beter te voelen
  • lichamelijke klachten zoals spier- en hoofdpijn
  • geen fut om te werken

Het Van Dale woordenboek omschrijft het woord ‘depressie’ als volgt:
de·pres·sie (de; v; meervoud: depressies): aanhoudend gevoel van neerslachtigheid

Het is niet makkelijk om een depressie te overwinnen of tegen te gaan. Er bestaan verschillende soorten depressies; denk aan een winterdepressie, zwangerschapsdepressie, de ‘gewone’ depressie en depressies rondom de menopauze.

Het blijkt dat 1 op de 20 personen met een depressie te maken krijgt. Vrouwen hebben er bovendien vaker last van dan mannen. Wanneer je langer dan twee jaar last van hebt van depressie, kan er sprake zijn van een chronische depressie.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Zoals er verschillende vormen van depressie zijn, zo zijn er ook zijn verschillende oorzaken voor depressies. Erfelijke aanleg kan een oorzaak zijn, maar ook het verlies van een naaste. Veranderingen in de maatschappij zoals de huidige coronacrisis kunnen ook aanleiding zijn voor een depressie. Een negatieve ervaring uit het verleden of hormonale invloeden, kunnen ook een rol spelen. De gemeenschappelijke factor hierbij is dat al deze zaken je geestelijk kwetsbaarder maken.

Tips bij depressie

Bezoek je huisarts

Heb je depressieve klachten die minstens twee weken aanhouden? Ga dan naar je huisarts. Ook al kunnen klachten soms vanzelf weer verdwijnen, het is goed om te kijken naar de mogelijke oorzaken en of een mogelijke behandeling tegen depressie gestart kan worden.

Yoga tegen depressie

Yoga heeft een positief effect tegen depressies. Met yoga word je meer ontspannen. Gedachten worden rustiger en beheersbaarder, dus ook negatieve gedachten. Je leert daarbij om je te concentreren en wordt je je bewuster van je lichaam – zo kom je ‘uit je hoofd’. Emoties zetten zich vast in je lichaam en yoga zorgt ervoor dat je energie weer gaat stromen. Dit schept ruimte in zowel je lichaam, als in je hoofd. Met ademtechnieken stimuleer je bovendien je parasympatisch zenuwstelsel. Dit is je ‘rempedaal’. Je activeert je nervus vagus, een belangrijke zenuw, waardoor je direct meer kunt ontspannen.

Beweging bij depressieve klachten

Beweging in de vorm van hardlopen, wandelen, fietsen of yoga zorgt voor afleiding, waardoor het piekeren stopt. Je lichaam maakt bovendien door te bewegen endorfines aan die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Beweging heeft daarbij ook vaak een sociaal aspect. Yoga wordt meestal in groepsverband gedaan. Dit zorgt ervoor dat de vicieuze cirkel waarin je je bevindt wordt doorbroken. Je gaat naar een les en ontmoet daar gelijkgestemden.

Retraite voor positiviteit

Als je zoekt naar focus of overzicht kan een retraite uitkomst bieden. Een retraite biedt ruimte en rust, en kan je leven volledig veranderen. Je trekt je even terug uit je normale leven en hebt volledig aandacht voor jezelf. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben in de huidige tijd. Tijdens een retraite wordt fysieke inspanning afgewisseld met ontspanning. Dagelijks wandelen of yoga in de buitenlucht helpt negatieve gevoelens of sombere gedachten af te laten nemen. Aandacht voor de adem zorgt voor meer ontspanning.

Het effect van Yoga bij depressie

De Universiteit van Boston heeft onderzoek gedaan naar het effect van yoga op depressies.

Conclusie: hoe vaker iemand yoga deed, hoe minder depressieve gevoelens diegene had. De activiteit van een bepaalde neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het humeur, angst en slaap neemt tijdens en na een yogasessie toe. En… hoe meer yoga, hoe beter. Wie drie in plaats van twee lessen per week volgde, ervaarde opvallend minder depressieve gevoelens.

Medicatie is bijna vaste prik bij mensen met een depressie. Hoewel dit in een aantal gevallen misschien niet anders zal kunnen, geeft het resultaat van dit onderzoek hoop. Medicatie kan namelijk gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Yoga daarentegen heeft veel minder bij-effecten; onder de onderzochte personen was (tijdelijke) spierpijn het meeste genoemde nadeel. De nadelen wegen in ieder geval niet op tegen de voordelen: yoga brengt het zenuwstelsel in balans, waardoor je hersenen beter werken.Yoga is echter niet geheel zonder risico. Wanneer je over je eigen grens gaat, kan je jezelf pijnlijk tegenkomen op het matje. Ook bij yoga komen blessures voor.

Mijn advies:

Ieder lichaam is anders en ieder moment is anders. Accepteer waar je bent met je lichaam op dit moment, niets is verkeerd. Wees lief voor jezelf en doe jezelf in ieder geval geen geweld aan. Luister goed naar je lichaam.

Maar liefst 40 procent van de mensen die antidepressiva slikken, geneest niet volledig van een depressie. In plaats van medicatie zou meer op yoga, meditatie en ademoefeningen ingezet kunnen worden.

De resultaten zijn niet verrassend. Ikzelf, en velen met mij, ervaren telkens weer hoe yoga (en yoga-wandelen) me uit mijn hoofd en in het hier-en-nu brengt. Zorgen, angsten, andere irreële gedachten en depressieve gevoelens verdwijnen naar de achtergrond. Daarvoor in de plaats komt meer rust en ruimte, wat leidt tot meer ontspanning.  Ik kan daardoor makkelijker écht genieten.

Yoga als therapie, juist nu!

Om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven is het belangrijk te bewegen en goed voor onszelf te zorgen. Yoga brengt veel voordelen met zich mee en is geschikt voor iedereen. Yoga helpt tegen stress, houdt je lichaam gezond en  is ook nog eens goed voor je brein. Uit onderzoek blijkt dat yoga invloed heeft op je gemoedstoestand en kan helpen bij depressie.

Bij New Life Yoga weten we alles van de voordelen die yoga biedt. We steunen je dan ook graag in je eigen herstelproces, zowel fysiek, mentaal, als emotioneel. Dit kan tijdens de diverse groepslessen, maar je kunt bij ons ook terecht voor Yogatherapie en Coaching.

Tijdens yogatherapie leer je je eigen lichaam en energie diepgaand kennen. Je onderzoekt waar je klachten vandaan komen en we maken inzichtelijk waar de disbalans zit. Op basis van je fysieke en mentale situatie van dat moment passen we de Yogaoefeningen aan. Samen creëren we zo 1-op-1 een programma op maat, speciaal voor jou.

Want jij bent belangrijk. 

Ben je nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar van New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58

Geef een reactie