Corona en Stress

Stressmomenten zijn een onderdeel van het dagelijks leven. We ervaren stress als een onprettig gevoel, maar toch is stress niet per definitie slecht. We hebben stress namelijk nodig om te kunnen reageren en te handelen in extreme situaties. Meer, sneller en het liefst meteen…

In onze moderne maatschappij komen er heel veel stressimpulsen op ons af. We moeten of willen immers zoveel en liefst ook alles tegelijk. Er is van alles dat we moeten doen en waar we aan moeten denken. Verantwoordelijkheden die we hebben, dingen die we moeten plannen, en ga zo maar door. Veel mensen voelen zich opgejaagd, vermoeid, gestrest, depressief. Er wordt te veel stresshormoon geproduceerd, soms met de ingrijpende gevolgen die we ‘burn-out’ noemen.

Coronastress

Naast de hectiek van alledag is anno 2022 ook het coronavirus een enorme stressfactor. Evenals de maatregelen van de afgelopen jaren eromheen. Een groot deel van de Nederlanders heeft zich lange tijd ernstige zorgen over de toekomst gemaakt. Welke berichtgeving is waar en wat is niet waar? Hoe moet het met mijn bedrijf? Is het nu echt over? Mensen voelen zich onzeker. Psychologen vrezen niet voor niets voor een mentale golf. De veranderingen die het coronavirus met zich heeft meegebracht zorgen voor onrust in het dagelijkse leven. De angst, bezorgdheid en onzekerheid die er over je eigen gezondheid of die van je naasten is geweest, en er misschien nog steeds is, is heel begrijpelijk. Het is heel normaal om stress te ervaren in deze situatie. Dat de ene mens gevoeliger is voor stress dan de andere klinkt logisch. Toch is het voor iedereen belangrijk om erop te letten of je stress ervaart, zodat je er iets aan kunt doen. De volgende signalen kunnen erop wijzen dat je last hebt van stress:

 • Denken: snel afgeleid zijn, moeite met concentreren, vergeetachtigheid
 • Emoties: moeilijk kunnen ontspannen, prikkelbaar zijn, somberheid, angst
 • Lichaam: vermoeidheid of juist heel energiek zijn, gespannen gevoel, rusteloosheid, zweten, sneller schrikken, hoofdpijn, veranderde eetlust, slaapproblemen
 • Gedrag: je afzonderen, moeite om taken af te maken, in ruzies of discussies betrokken raken.

 

Wapen jezelf tegen stress

Ook al reageert ieder mens anders op stress, teveel langdurige stress laat uiteindelijk bij iedereen sporen achter. Gelukkig zijn er ook manieren om je te wapenen tegen stress. Er zijn meerdere mogelijkheden die helpen stress te verminderen. Zo omvat yoga allerlei technieken om balans in lichaam en geest te vinden. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat yogabeoefening helpt om het lichaam gezond te houden.

Tips om zelf met stress om te gaan:

 • Besef dat het normaal is om angstig of bezorgd te zijn, zeker als veel dingen veranderd zijn. Yoga kan je helpen je niet te laten meeslepen in de angst en bezorgdheid.
 • Herinner jezelf eraan dat ook heel nare emoties te verdragen zijn en weer zullen overgaan. Yoga kan je helpen je emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken.
 • Ontspan je lichaam en geest: probeer rustig te ademen en ontspan bewust je spieren. Voor veel mensen helpt yoga, sport, wandelen, muziek luisteren of lezen om te ontspannen.
 • Ga elke avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip op. Heb je moeite met slapen dan kan Yoga daar bij helpen.
 • Maak een lijst van dingen die wel goed gaan, die je hoop geven en waar je dankbaar voor bent.
 • Eet gezond: niet teveel suikers, vetten en cafeïne
 • Accepteer de omstandigheden die je niet kunt veranderen en focus op dingen waar je wel invloed op hebt.
 • Als je merkt dat je gestrest raakt door naar het nieuws en Social Media te kijken, zoek het dan niet steeds op. Kijk zeker niet kort voor je gaat slapen.
 • Regelmatig bewegen overdag verbetert de slaap en helpt stress te verminderen.

Yoga – een natuurlijk medicijn

Yoga helpt om lichaam en geest gezond te houden. Het stress-systeem wordt door yoga weer terug in balans gebracht. Yoga heeft bovendien een sterk stress-reducerend effect op zowel fysiologisch, als psychologisch niveau. Dit verklaart mede waarom yoga bij burn-out zo effectief is. Je zou yoga een natuurlijk medicijn kunnen noemen; enerzijds helpt het voorkomen dat je stressklachten ontwikkelt, anderzijds kan yoga ook helpen bij het herstellen van een burn-out. 

Yoga als therapie

Bij New Life Yoga weten we alles van de voordelen die yoga biedt. We steunen je dan ook graag in je eigen herstelproces, zowel fysiek, mentaal, als emotioneel. Dit kan tijdens de diverse groepslessen, maar je kunt bij ons ook terecht voor Yogatherapie en Coaching. Tijdens yogatherapie leer je je eigen lichaam en energie diepgaand kennen. Je onderzoekt waar je klachten vandaan komen en we maken inzichtelijk waar de disbalans zit. Op basis van je fysieke en mentale situatie van dat moment passen we de Yogaoefeningen aan. Samen creëren we zo speciaal voor jou een programma op maat.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op! 

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl

06 – 387 502 58

0 reacties op “Corona en Stress

 1. Gea zegt:

  Gefeliciteerd met je eerste blog. Als “ervaren” Yogi, klinkt het heel bekend, maar is altijd goed om het eens te “lezen” om er weer aan herinnerd te worden. Succes met je volgende blog, ik kijk er naar uit. Liefs je trouwe Yogi.

  • Ariëtte zegt:

   Heerlijke blog Margo. Een momentje stilstaan en voelen. De yogalessen zijn voor mij ontspannend en heel bewust bezig zijn met lichaam en geest. Daarnaast is het een levensstijl geworden. Ik ben echt blij met New life yoga , door de Corona ben ik dat nog maar meer gaan beseffen!!!

  • Margo zegt:

   En ik ben ook heel blij met cursisten zoals jij Ariëtte, krijg er zoveel energie voor terug!

  • Anita zegt:

   Gefeliciteerd met je eerste mooie en interessante blog!
   De yogatherapie kan ik zeker aanraden. Dat heb ik als proefkonijn mogen ervaren super!!!?

 2. Marjoleine Bominaar zegt:

  Top Margo, wat een fijne blog om te lezen, en even een moment voor mezelf te pakken!
  Ook ik heb als proefkonijn de yoga therapie mogen ervaren en kan het zeker iedereen aanraden! De liefdevolle aandacht die je geeft is een weldaad voor (ons) mijn welzijn! Die gun ik iedereen ❤️

Geef een reactie