Het geheim van een goede gezondheid

Wat je onderbuikgevoel je wil vertellen

Het geheim van een goede gezondheid zit letterlijk in je. Je lichaam heeft namelijk een eigen stresskiller: de nervus vagus. Het is een van de grootste en meest complexe zenuwen die je hebt. Hij speelt een grote rol in het oplossen van stressgerelateerde klachten.

Door onze moderne samenleving werkt onze nervus vagus soms niet meer goed. De zenuw is minder actief, terwijl deze juist ons zenuwstelsel hoort te kalmeren. Wanneer ons lijf meer in actie is, dan in rust, heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Veel ziektebeelden, lichamelijk en geestelijke aandoeningen zijn het gevolg.

Door de nervus vagus wakker te schudden, breng je het zenuwstelsel weer in balans. Zo merk je dat ongemakken en klachten verminderen. Hoe makkelijk je dat zelf kan doen, lees je in dit artikel.

Wat is de nervus vagus

De nervus vagus ontspingt uit de hersenstam en wordt ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd. Hij beïnvloedt delen van het hoofd, maar loopt ook naar de borst- en buikholte. Daar vertakt hij zich naar de ingewanden.

De nervus vagus stuurt signalen in de richting van de verschillende organen van het lichaam. Hij brengt ook informatie over de toestand van de organen naar het centrale zenuwstelsel.

Zie het als een kabeltje tussen je lichaam en geest.
Heb je een onderbuikgevoel? Dan probeert je nervus vagus je iets te vertellen.

Wat doet de nervus vagus

Crasht je laptop, of krijg je een geïrriteerd appje van je vriend en dreigt je humeur naar een nulpunt te zakken, dan komt de nervus vagus je redden. Hij remt je stressreactie – je bonkende hart, zweethanden en de knoop in je maag. Die zijn allemaal actief dankzij je sympathische zenuwstelsel. Deze zorgt ervoor dat je inspanning kunt leveren als dat nodig is en is ook actief bij stress.

De nervus vagus kalmeert je adem en hartslag, en laat je parasympathische zenuwstelsel – dat voor ontspanning en herstel van het lichaam zorgt – het weer overnemen.

De werking van de nervus vagus werd in 1921 ontdekt. Farmacoloog en Nobelprijswinnaar Otto Loewi toonde toen aan dat elektrische stimulatie van deze zenuw de hartslag naar beneden brengt.

Hij ontdekte ook dat de nervus vagus voor de aanmaak van een bepaalde substantie zorgt: acetylcholine, een neurotransmitter die vooral een belangrijke rol speelt bij spieractivatie en slaap.

Acetylcholine

Deze neurotransmitter regelt ook je aandacht en je stemming. Acetylcholine stimuleert daarnaast het vermogen om te kunnen onthouden en leren. Verder heeft het invloed op de hartslag, adem en spijsvertering.

Acetylcholine heeft bovendien een functie bij het buiten de deur houden van ontstekingen. De stof wordt gezien als mogelijk middel om acute of chronische ontstekingen te behandelen. Denk aan auto-immuunziektes (zoals reumatoïde artritis of inflammatoire darmziektes) en zelfs depressie.

De universiteit van Texas doet momenteel onderzoek naar manieren waarop stimulatie van de nervus vagus post-traumatische stressklachten kan verminderen. Kortom – het is helemaal niet zo’n gek idee om je nervus vagus in topconditie te houden!

Remedie tegen stress en onrust

Het optimaliseren en het functioneren van je nervus vagus is dus een goed idee. Het kan je algehele gezondheid verbeteren en je stressbestendiger maken.

Een toename van activiteit in je nervus vagus activeert het parasympathische zenuwstelsel. Zo’n toename betekent dat het lichaam zich sneller kan ontspannen na een stressvolle periode.

Hoe meer je je nervus vagus stimuleert, hoe meer je fysieke en mentale gezondheid zal verbeteren.

Symptomen van een niet goed werkende nervus vagus

Wanneer de nervus vagus naar behoren werkt vertoont hij veel activiteit. Zoals ik eerder al zei staat dit in verbinding met goede fysieke gezondheid, mentaal welzijn en weerstand tegen stress.

Wanneer de nervus vagus niet naar behoren functioneert, vertoont hij weinig activiteit. Dit is dikwijls van toepassing op mensen die angstig zijn of makkelijk gestrest raken. Je hebt dan moeite om jezelf te kalmeren of rustig te worden.

Omdat deze zenuw ook een ontstekingsremmende functie heeft, kan een continu verlaagde activiteit van de nervus vagus leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze spelen op hun beurt een rol bij hartziekten, kanker en diabetes. Daarnaast kunnen ontstekingsreacties een rol spelen bij ADHD, angstgevoelens, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Een lage activiteit van de vagus zenuw is concreet in verband gebracht met verscheidene fysieke en mentale aandoeningen. De activiteit van deze zenuw is dus van invloed op veel belangrijke systemen.

Belangrijk: de nervus vagus stimuleren

Door de nervus vagus te stimuleren, kun je hem versterken, net zoals lichaamsbeweging je spieren laat versterken.

Een gezond activiteitsniveau is belangrijk, want een gezondere nervus vagus is ontvankelijker. Het hebben van een gezonde nervus vagus zal je dus ook helpen sneller van stress te herstellen.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je de vagus nervus kunt stimuleren en hem zodoende kunt onderhouden.

Hoe maak je de Nervus Vagus (weer) wakker

Hieronder volgen een aantal tips om de nervus vagus te stimuleren.

  • Zing. Door in je eentje of samen met anderen te zingen, stimuleer je de nervus vagus.
  • Mediteer: Het activiteitsniveau van je nervus vagus wordt automatisch verhoogd tijdens meditatie.
  • Doe Yoga. Gematigde lichaamsbeweging in welke vorm dan ook kan deze zenuw stimuleren. Yoga verdient hier echter een beetje extra aandacht. Yoga stimuleert namelijk het parasympathische zenuwstelsel. Dit verbetert op zijn beurt de activiteit van de nervus vagus.
  • Acupunctuur. Dit verbetert de activiteit van de zenuw, vooral acupunctuur rondom het oor.
  • Masseer je voeten. Of nog beter, boek een behandeling reflexologie. Dit heeft een prikkelende werking op de nervus vagus.

Gezonde, vervullende relaties

Werkt je nervus vagus naar behoren dan ben je beter in staat om gezonde, vervullende relaties aan te gaan.

De nervus vagus zorgt ervoor dat oxytocine vrijkomt. Oxytocine is een hormoon dat ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd. Het bevordert de drang om relaties aan te gaan en wordt bovendien in verband gebracht met menselijke trekjes zoals loyaliteit, empathie, vertrouwen en dapperheid.

Het samenkomen met vrienden is juist weer een goede manier om de nervus vagus te stimuleren. Zo is het cirkeltje rond; zoek de mensen op waarmee je kunt lachen en een leuke tijd kunt beleven. Lachen versterkt relaties. Lachen is gezond. Ook dit wijst er weer op dat de nervus zenuw erg belangrijk is voor je gezondheid.

Wat kan ik voor je doen?

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op!

Liefs, Margo

Yogatherapeut en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58