Een achtbaan van emoties

Een achtbaan van emoties

Op het moment dat je hoort dat je ongeneeslijk ziek bent en de ziekte progressief is, op dat moment staat je wereld stil… om vervolgens te veranderen in een maandenlange achtbaan van emoties. Tenminste, zo was het voor mij.

Een zeldzame afwijking

Oktober 2018 werd bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd. Een zeldzame afwijking in mijn genen. Dat ene woord: “zeldzame” was het beste nieuws bij de verder slechte diagnose. De longarts vertelde ons dat de ontwikkeling van medicatie de laatste jaren ontzettend snel ging. Dat er medicatie was die mogelijk kon helpen bij de bij mij gevonden mutatie.
Hierdoor zou chemo uitgesteld kunnen worden. Die weg zou wel open blijven staan wanneer de medicatie niet (meer) zou helpen.
Geen genezing, wel levensverlenging met betere kwaliteit van leven.

De eerste zwarte emoties

Bij de start van mijn behandeling was de ervaring met een goede werking van de medicatie een paar maanden tot een paar jaar. Best onzeker dus.

Ik wilde niet wegzakken in een depressie en mijn dierbaren meesleuren. Dus worstelde ik met hulp van een psycholoog door de eerste zwarte emoties heen.

Fysiek wilde ik ook sterk zijn. Niet alleen om met mijn lief zoveel mogelijk van alles te kunnen genieten, het zou ook van groot belang zijn bij een zwaardere behandeling. Gelukkig was dat nog niet nodig. De medicatie sloeg aan en de tumor werd niet alleen geblokkeerd, maar ook nog eens met de helft teruggebracht. Maar ook deze manier van behandelen bracht de nodige bijwerkingen met zich mee. Bijwerkingen zoals licht haarverlies, uitslag, pijnlijke voeten en vermoeidheid.

Het meest ingrijpend vond ik het energieverlies. Naast het normale woon-/werkritme vielen ook de sportlesjes, “hard”lopen en yoga weg. Mijn energieniveau bracht mijn leven terug tot een paar uurtjes werken per week en vele uren hakend of uitgeteld op de bank doorbrengen.

Energie terugpakken

Na een paar maanden begon ik met sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en dat hielp me weer wat stukjes energie terug te pakken. Ik volgde bij het HMC Informatieplein Oncologie een workshop Art Journal. Dit werd door Corona een wekelijkse Jitsi activiteit.
Het bewegen, de online workshop en de Teams/Zoom contacten met collega’s en familie hielpen me verder mijn draai thuis te vinden.

Terwijl ik dit schrijf ben ik ruim twee jaar verder en nog steeds stabiel.

Terug in balans

Naast fysieke kracht en energie wilde ik ook weer mijn rustige, evenwichtige ik terugvinden. Via het informatieplein kwam ik terecht bij New Life Yoga.

De verscheidenheid aan lessen maakte het voor mij mogelijk om yoga opnieuw op te pakken. De oefeningen geven mij een goed gevoel en zorgen ook voor meer rust in mijn hoofd.

Gedurende een traject Yoga Therapie & Coaching leerde ik ook nog wat extra tools om bijv. extra ontspanningstijd (lees: energie opdoen) te pakken.

Ik werk nu met StoelYoga en Restorative Yoga aan het terugkrijgen van meer kracht en balans en kijk uit naar een mooie zomer samen met mijn lief❤️

Liefs, Wanda

info@newlifeyoga.nl
06 – 387 502 58