De voordelen van Online Yoga

Natuurlijk is het heerlijk om naar de studio te komen. Zeker naar zo’n gezellige studio als New Life Yoga. Ben je er gelijk even uit. Maar… de ervaring heeft geleerd dat je yoga ook kunt beoefenen vanuit je eigen woonkamer, je werkplek, of eigenlijk overal waar je “online” kunt gaan. Live Online Yoga was tijdens de  lockdowns een nieuwe uitkomst. Het was even wennen, maar het blijkt dat Online Yoga gewoon heel veel voordelen heeft. Online Yogalessen zijn niet meer weg te denken. Toch is voor sommige mensen Online Yoga nog een drempel. Waarom zou je kiezen voor Online Yoga?

Geen reistijd

Hoe heerlijk is het als je thuis komt van een lange, drukke dag en je niet meer de deur uit hoeft om een yogales te volgen. Je trekt je yoga kleding aan, rolt je mat uit, installeert je computer, tablet of telefoon, en je bent klaar om de les te volgen. Of wat dacht je van lekker wat langer uitslapen op je vrije dag? En daarna lekker in je pyama yoga doen! Zo je bedje uit, je mat uitrollen en de les in. Je zet je camera gewoon uit. Niemand die je ziet!

In een druk leven is het vaak zoeken naar momenten van ontspanning. Kom jij ook vaak tijd tekort en ben je blij dat je juist even de deur niet uit hoeft? Met online yoga kan dat. Ook na de les is het fijn. Je hoeft niet op de fiets of in de auto naar huis, maar kan dat relaxte gevoel heerlijk vasthouden. Misschien wil je wel extra lang in Savanana (de eindontspanning) blijven liggen. En na de Yoga Nidra kan je direct lekker in slaap vallen. 

 

Geen pottekijkers

Tijdens een yogales keer je je aandacht naar binnen. Je bent echt alleen maar met jezelf bezig. Toch kan het zijn dat je je wat ongemakkelijk voelt in een groep. Bij Online Yoga  is er niemand die kijkt. Zonder schaamte kan je lekker nieuwe houdingen proberen en met jezelf in de knoop liggen. Je kan er zelfs voor kiezen om je camera uit te zetten. Zo kan de docente je ook niet zien. Zo ben je helemaal in de privacy van je eigen huis. Hou er wel rekening mee dat wanneer je camera uit staat, er ook geen gerichte aanwijzingen gegeven kunnen worden. 

 

De locatie maakt niet uit

Een fijn voordeel van Online Yoga  is dat je de lessen overal kan volgen, waar je ook bent. Het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Dit kan handig zijn als je op vakantie gaat of verhuist naar een andere stad. De lessen kan je zo blijven volgen bij de docente die jij fijn vindt. Je kan als de het weer het toelaat lekker Yoga buiten beoefenen, in je tuin of op je balkon. Of wat dacht je van het park of op het strand? In de studio is het niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Iemand met hooikoorts, zonneallergie of herrie van een nabijgelegen sportschool maken dit soms onmogelijk. Een ander voordeel: als het juist een keer slecht weer is, hoef jij daar lekker niet doorheen. 

 

Meer focus

In een yogales ontmoet je mensen en praat je met elkaar. De focus voor en na de les is daarom vaak naar buiten gericht. Dit kan heel verbindend werken, maar is niet voor iedereen prettig. Zeker als jij hierdoor moeite hebt om tijdens de les je aandacht weer naar binnen te brengen. Door Yoga online te doen is het gemakkelijker om de focus op jezelf te houden. Omdat je op je scherm vaak alleen de yogadocente in beeld hebt, heb je bovendien tijdens de les minder afleiding. Je kan jezelf zo niet met anderen vergelijken en bent heel bewust met jezelf bezig. Het is dus eenvoudiger om zowel voor, tijdens als na de les je focus te houden. 

 

Persoonlijke instructies

Live online een les volgen is anders dan een vooraf opgenomen les meedoen. Voor de les is er contact met de docente. Je geeft door wanneer je een blessure hebt of een andere (tijdelijke) fysieke uitdaging. Dit biedt de mogelijkheid persoonlijke feedback te krijgen. De feedback en aanwijzingen zijn natuurlijk anders dan in een fysieke yogales. Daar kan de yogadocent je door aanrakingen helpen. Online gebeurt dit verbaal. Hierdoor ontdek jij hoe je zelf houdingen kan aanpassen. Kijken, luisteren en met name zelf ervaren hoe de houdingen goed voelen zijn hierbij essentieel. 

 

Financieel aantrekkelijker 

Misschien is dit een hele praktische, maar niet onbelangrijke reden. Online yoga lessen zijn goedkoper dan de lessen in de studio. Bij New Life Yoga worden de online lessen tegelijkertijd met de lessen in de studio gegeven. Omdat je geen plekje in beslag neemt betaal je minder. Misschien is Yogalessen volgen in de studio voor jou financieel niet haalbaar. Met online yoga heb je toch het groepsgevoel, maar zonder de hoge kosten. En wil je toch een aantal keer naar de studio komen, dan kan dat met een losse les of een rittenkaart. Gewoon naast je Online Only abonnement.

 

In balans

Eigenlijk zou iedereen aan yoga moeten doen. De lijst met voordelen is namelijk indrukwekkend. Lichamelijk en geestelijk zijn de effecten van yoga snel merkbaar. Zo slaap je beter en dieper als je aan yoga doet, je wordt minder snel ziek, stress heeft minder vat op je en daarbij verbeter je ook nog eens de balans van je lichaam. Hoe vaker je aan yoga doet, hoe beter. Zoals alles in het leven draait het bij je practice ook om het vinden van een balans. Offline en Online Yoga kunnen elkaar goed aanvullen. In offline lessen ben je meer in  contact met een docent en andere Yogi’s die je kunnen helpen en adviseren. Maar je weet nu ook welke voordelen Online Yoga heeft. 

 

Aan de slag met yogalessen

Of Online yoga bij je past, weet je eigenlijk pas wanneer je het eens geprobeerd hebt. Soms is het even wennen om een docent op een beeldscherm te volgen, maar velen vinden het na verloop van tijd heerlijk. Eigenlijk verschilt het niet zoveel van een gewone les. Je hoort en ziet nog steeds de docent en er is voor en na de les tijd om vragen te stellen. Omdat de les tegelijkertijd in de studio wordt gegeven heb je toch het groepsgevoel, alleen vanaf een scherm.

Ik nodig je daarom van harte uit om eens een online yogales te proberen. 

Wil je meer weten over wat yoga voor jou kan betekenen? Ik sta je met plezier te woord, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op! 

Liefs, Margo

Yogatherapeut, Ademcoach en eigenaar New Life Yoga

info@newlifeyoga.nl

06 – 387 502 58

Geef een antwoord