Meditatie

Vanaf september is er elke zondag van 9:15 – 10:00 uur een meditatiemoment.

Iedere keer kan je wat anders verwachten, zoals Mindfulness, Vipassana, Klankschalen, Geleide meditatie, maar ook Yoga Nidra. Steeds gegeven door een andere docent. Een heerlijk moment om de zondag mee te beginnen

Wat houden de verschillende vormen van meditatie in het kort in:

Mindfulness is een praktische en effectieve manier om te leren omgaan met o.a. stress, lichamelijke klachten, vermoeidheid, piekeren, slaapproblemen en kan het gevoel van welzijn vergroten. Geschikt voor iedereen die een actieve bijdrage aan de eigen gezondheid en welzijn wil geven. Leven vanuit je hart en je hoofd, met beide benen op de grond.

Vipassana betekent de dingen zien zoals ze echt zijn, is één van India’s oudste meditatie technieken. Het werd meer dan 2500 jaar geleden in India onderwezen als een remedie tegen universele problemen. Het is in feite de kunst van het leven. Vipassana meditatie leidt tot inzicht (wijsheid).

Klankschalen worden toegepast in meditatie vanwege de rustgevende klanken en ontspanningstechnieken. Het klankbad werkt helend en zuiverend en is een waanzinnige ervaring.

In een Geleide meditatie wordt je geleid door een stem. Dat is bijvoorbeeld de bodyscan of sommige zitmeditaties. Vaak wordt je meegenomen op ‘reis’ (berg, meer, bossen, wolken, zon, etc) waarbij gebruik wordt gemaakt van visualisatie.

Yoga Nidra betekent Yogische slaap. Het is een staat van bewuste diepe slaap. In meditatie blijf je in de wakkere staat van Bewustzijn en geleidelijk aan focus je de mind terwijl toegestaan wordt dat gedachtepatronen, emoties, sensaties en beelden opkomen en verder gaan. Echter, in Yoga Nidra verlaat je de wakkere staat van Bewustzijn, ga je naar de diepe slaap staat en blijf je toch volledig wakker en alert.’